clear

zoeken

search

De functionaliteit van toeters en bellen: widgets en plugins op websites

06 augustus 2006


Wat is het toch lastig om de een website of weblog zodanig in te richten dat de balans tussen boodschap, functionaliteit en een aantrekkelijke interface gewaarborgd is.

Zo heb ik bij Blogger helemaal in het begin gekozen voor een template waar ik redelijk afhankelijk van ben geworden: als ik het uiterlijk van het geheel wil aanpassen, moet ik heel veel zaken overzetten en aanpassen en dat zou me vele uren werk kosten. Daar heb ik geen zin in dus ik heb me er bij neergelegd dat dit voor een langere periode het sjabloon is waar jullie het mee moeten doen.

In de loop van de afgelopen acht maanden heb ik de sidebar (het navigatiedeel van het weblog aan de rechterzijde van de pagina) echter gebruikt om allerlei ‘Widgets‘ en ‘plugins‘ uit te proberen. En daar zijn er inmiddels heel veel van te vinden op het web zoals je kunt zien op blogs als Widgetoko.

In het begin had ik een widget van Flickr, in het kader van een lan-party die werd georganiseerd in de Zeeuwse Bibliotheek. Ik vond dat wel iets toevoegen omdat het een paar posts over dat evenement visualiseerde. Later stoeide ik wat met polls, verwijzingen naar Amazon en Library Thing, naar kaarten met bloggers erop, naar Swicki’s en Wiki’s, en ga zo maar door. Het is onvoorstelbaar wat er allemaal bedacht wordt en de ene toepassing handhaaf ik langer dan de andere.

Dit weblog is simpelweg te klein. Ik zou er voor kunnen kiezen om de hele sidebar vol te gooien met al die zaken maar dan zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer en gaat het ten koste van de functionaliteit. Het archief wordt dan niet meer gevonden, automatisch nieuws is niet meer zichtbaar en het geheel gaat bezoekers vervelen.

Nu heb ik vandaag toch weer een widget toegevoegd en wel die van Meebo, na een tip van Rob. Meebo is een widget waarmee bezoekers direct met mij kunnen chatten als ik online ben. Wellicht voegt dat iets toe. Ik zal ‘m van de week even netjes maken en mijn account bij Meebo eens goed instellen.

En is het dan niks, dan haal ik het gewoon weer weg. Een beetje uitproberen, een beetje spelen. Het is eigenlijk best leuk. En zo kom je vanzelf op 43 dingen die je eigenlijk-nog-eens-zou-moeten -doen-online…

Seau dan, ff lekker zoemen in de zon nu…

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Chatten? Heb je daar nog tijd voor dan? 🙂

    D (voorlopig zeer tevreden met de lay-out van d’r blogje maar ‘widgetoko’ zal ze toch eens in de gaten houden als de link werkt)

  2. Vaak niet nee maar als het werkgerelateerd is, duurt het meestal niet zo lang hoor….

    Ja ligt meteen de server plat. Beetje jammer weer wel :-/

Reageer