clear

zoeken

search

De nieuwe bibliotheekmedewerker en het cluetrain manifest

01 juli 2006


Michael Stephens schrijft veel over het bibliotheekwerk nieuwe stijl (2.0 zo je wilt) en de opvattingen en competenties die daar bij horen. Zo ook in een post van gisteren waarin hij tien van die ‘regels’ beschrijft. Het gaat hier natuurlijk om een handreiking, niet om een verplichting maar die handreiking biedt wel stof tot nadenken.

In de post van Michael stuit ik wederom op de term ‘cluetrain manifesto‘. Die term heb ik nu al vaak voorbij zien komen maar eigenlijk steeds zonder te begrijpen wat er mee bedoeld wordt. Ik ben dus eens even gaan zoeken en het blijkt te gaan om een boek uit 1999 en het daarbij behorende manifest, dat 95 stellingen bevat, naar analogie van de 95 stellingen van Luther.

In feite gaat het manifest, dat ook in het Nederlands is vertaald door Wiebe van der Worp, over de invloed van het internet, van hyperlinks en de mogelijkheden van nieuwe media, op het gedrag van organisaties, op de nieuwe transparantie en de noodzaak om open en eerlijk te zijn als je jezelf presenteert op het web. Het gaat erom dat je de dialoog aangaat als je als organisatie deel wilt uitmaken van de omvangrijke gemeenschappen zoals die nu zijn te vinden op Internet.
Bijna vanzelfsprekend kan het boek ook online gelezen worden.

Misschien kan niet iedere bibliotheekmedewerker zich vinden in alle stellingen. Ik heb ook wel mijn bedenkingen hier en daar. Maar het geeft wel inzicht in de oorsprong van beroepsprofielen als deze, die je steeds vaker aantreft.

Het kan geen kwaad om je van deze materie op de hoogte te stellen in ieder geval.

In de beschrijving van Wikipedia vind je overigens ook de oorsprong van de term zelf:

“The clue train stopped there four times a day for ten years and they never took delivery.” — Veteran of a firm now free-falling out of the Fortune 500

@

Reageer