clear

zoeken

search

Het succes van seniorweb

10 juni 2006


Tot twee jaar geleden gaf ik media-educatie in de Zeeuwse Bibliotheek. Voor de beginnerscursus internet bestond toen nog de meeste belangstelling en die cursus heb ik dan ook vaak mogen verzorgen.
De doelgroep van die cursus bestond voor een groot deel uit 50+’ers, een generatie die niet met computertechnologie is opgegroeid. Van die groep wordt echter ook steeds vaker verwacht dat zij participeren in de gedigitaliseerde samenleving. Ook zij moeten tenslotte hun bankzaken online doen, hebben ook voordeel bij online aankopen, enz.

In de cursus attendeerde ik de cursisten steevast op Seniorweb. Die website was namelijk altijd erg gebruiksvriendelijk en informatief. Ik bezoek de site zelf eigenlijk nooit meer maar op HCC las ik zojuist dat Seniorweb erg succesvol is. In 2005 is het aantal betalende leden gestegen van 38.000 naar 55.000. Die mensen betalen allemaal 21 euro op jaarbasis. Dat zoveel mensen bereid zijn dat geld te betalen zegt ook wel iets over de kwaliteit die Seniorweb heeft te bieden.

Ik heb weer eens een kijkje genomen en kan constateren dat de website alleen maar beter is geworden. Er is veel relevante informatie te vinden, bijvoorbeeld over computers en internet. En als ik even snel door een paar van die artikelen gier besef ik eens te meer dat de website eigenlijk gebruikt zou moeten worden door een veel grotere groep. Veel van mijn collega’s zouden er ook profijt van kunnen hebben. Heerlijke transparante informatie, zonder al te veel poespas.
Neem nu bijvoorbeeld de uitleg over de browser Firefox. Erg duidelijk toch?

Grappig is wel dat zelf Seniorweb stelt dat er nog maar een beperkt aantal websites niet is ingesteld op firefox en er daarom niet mooi uitziet of goed functioneert.
Moet je onze catalogus eens bekijken in Firefox en vervolgens ook met Internet Explorer. De tranen in je ogen van het verschil. Seniorweb stelt:

‘Sommige websites echter zijn gebouwd om alleen bezocht te worden met Internet Explorer. Deze websites negeren de internationale standaarden’

Ik vind het onbegrijpelijk dat wij ook tot die negerende groep behoren. Maar toegegeven: het verschil in uiterlijk van mijn blogje is ook groot in beide browsers en ik weet niet goed hoe ik dat moet oplossen. Soms kijk ik eens naar het blog op andere computers en dan schrik ik wel eens. Maar goed: ik ben maar een bloggertje en geen codeprins…

In Europa lag het gebruik van Firefox een jaar geleden al boven de 14%, trouwens.

@

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Too many Luddites, really.

    //en.wikipedia.org/wiki/Luddite

  2. Wow!ter schreef:

    Edwin, ik had je post van vanochtend nog niet gelezen, maar welk een toeval : //www.wowter.nl/blog/2006/06/verslagen-door-ie.html

  3. Inderdaad toevallig! Ik heb mezelf voorgenomen Firefox iets meer te gaan promoten. Ben begonnen met een klein bannertje onderaan. Op de site die ik noem in de post zijn er vele banners te vinden….

    Ed

  4. Laurent Meese schreef:

    ja, mijn blog is ook niet je dat in IE. ik moet dat probleem nog oplossen, ooit.. gelukkig is firefox sterk in de lift. groeten uit brussel.

  5. Als je een oplossing hebt, hoor ik het graag Laurent 🙂

    Edwin

Reageer