clear

zoeken

search

Digitalisering van de Avant-Garde: ubuweb

19 mei 2006


Via BoingBoing kwam ik terecht bij een zeer interessante website, namelijk ‘ubuweb‘, een site die, zoals ze het zelf formuleren, ‘een volkomen onafhankelijke bron is die gewijd is aan alles wat te maken heeft met avant-garde, ethnopoëzie en ‘outsider arts”.

Naast filmmateriaal van de bij boingboing genoemde held William S. Burroughs is er een enorme schat aan materialen te vinden van bekende en minder bekende artiesten. Het gaat niet alleen om video maar ook om mp3-bestanden bijvoorbeeld, zoals de poëzie van een andere held, Ginsberg. Om in jongerentaal te spreken: dit is een vette site waar ik nog vaak zal terugkeren!

Terloops stuitte ik ook nog op een paar sites die mij dit jaar wellicht goed van pas komen. Ik ga me voor de bibliotheek namelijk bezighouden met het project duurzame opslag van digitaal materiaal. Dat begint met een inventarisatie van te digitaliseren materiaal en te conserveren digitaal materiaal.
Bekend is al dat er veel filmateriaal aanwezig is dat dringend moet worden omgezet naar een nieuwe informatiedrager. De noodklok is recent nog geluid over 250 videobanden in onze collectie met uniek materiaal, die alleen kunnen worden bekeken met het verouderde umatic-systeem van Sony. Niet alleen de apparatuur is verouderd, ook de banden zelf raken aangetast, terwijl ze toch in een kluis liggen met klimaatbeheersing.
Bronnen als filmforever kunnen dan goed van pas komen.

Het wordt een interessant en waardevol project!

@

Reageer