clear

zoeken

search

Het papierloze kantoor is een mythe

25 april 2006


Twee decennia terug dacht bijna iedereen dat de opkomst van ICT uiteindelijk zou leiden tot het papierloze kantoor. Onzin natuurlijk. Er wordt meer geprint dan ooit. Bureau’s liggen vol met uitgeprinte mails, rapporten, Word-documenten en verkeerd uitgelijnde spreadsheets. Ik ken de cijfers niet maar vermoed dat alleen al onze bibliotheek goed is voor een pallet papier per twee weken.

Dit valt natuurlijk best te rechtvaardigen als het gaat om een lijvig rapport; het is nu eenmaal geen pretje om hele lappen tekst van een beeldscherm te moeten lezen. Maar wat Tweakers vandaag meldt, tart iedere beschrijving: 17 % van alle geprinte pagina’s wordt helemaal nooit gebruikt. Dat is diep triest!

Dat onze bossen in rap tempo verdwijnen mag dan ook geen verbazing wekken.

Gelukkig zijn er ook ICT-initiatieven die een beetje hoop bieden. De krant de Tijd (Belgiรซ) is een proef gestart met de zogenaamde Iliad eReader en zal dit jaar nog gevolgd worden door andere kranten. The Herald Tribune publiceerde er een artikel over.
Het is maar een druppel op een gloeiende plaat, maar het is in ieder geval een druppel….

Ook nog leuk nieuws en wel op nu.nl: binnenkort verschijnt er een mobieltje op de markt waarmee gratis gebeld kan worden via WIFI. Dat is een mooie ontwikkeling. Nog voor de zomer maakt WIFI ook deel uit van het dienstenpakket van de Zeeuwse Bibliotheek. Over niet al te lange tijd zullen onze klanten dus ook kunnen bellen via die dienst.
Tijd voor beleid, tijd voor strijd! Zie de collegae van Huntington Beach.

@

5 Reacties

  1. Geheimzinnig! Iemand mailde me dat ik in een keer 8 nieuwe abonnees heb bij Bloglines. Dat vind ik natuurlijk erg leuk maar ik vraag me wel heel nieuwsgierig af wie dat zijn. Zelf maak ik geen gebruik van bloglines maar ik kan maar van 8 leden zien wie het zijn: de publieke leden.

    Hoe dan ook: welkom ๐Ÿ™‚

    Edwin

  2. Rob schreef:

    Ik denk wel te weten hoe dat komt. Gisteren heb ik tijdens de workshop ‘Weblogs en RSS’ de deelnemers getipt op een aantal ‘must-read’ weblogs. En daar zat ZB Digitaal ook bij ๐Ÿ˜‰
    Info: //www.debibliotheken.nl/content.jsp?objectid=751

  3. Leuk om te horen/lezen Rob! Ik dacht even aan Marina die hier momenteel cursussen verzorgt maar van deze cursus die jij verzorgt was ik niet op de hoogte. Slaat die een beetje aan?

    Bedankt voor de promotie in ieder geval. Het zijn toch stimuli om je best te blijven doen. Wegzakken is geen optie ๐Ÿ™‚

    Edwin

  4. Marina schreef:

    Ha Rob en Edwin,

    Het zijn nรณg niet die van mij (of eigenlijk meer die (collega’s) van Edwin zelf, want ze komen tenslotte uit Zeeland ..) maar ergens over drie weken kun je d’r wel een stuk of twintig bij verwachten! You’re in the spotlights!

    Groet, Marina

  5. Anoniem schreef:

    Dat klinkt goed!
    Bedankt.

    Ik kan ze van harte netvibes aanbevelen overigens ๐Ÿ™‚

    Edwin

Reageer