clear

zoeken

search

Hyperborea & Erowid: bronnen voor mythologie, spiritualiteit en entheogenen

12 maart 2006


Vanmiddag sprak ik met iemand over boeken die je thuis in de kast hebt staan en ik besefte dat mijn collectie niet bepaald indrukwekkend is te noemen. Het is wel een verzameling met een rode draad: mythologie, psychedelica, geschiedenis en ‘tegendraadse non-fictie’. Mijn interesse in die materie zou je bovenmatig kunnen noemen.
Vroeger las ik al graag over religie, mythen en filosofie maar door het lezen van het werk van mijn held Aldous Huxley (met name zijn boek ‘Island‘) kwam ik op het spoor van het gedachtengoed van lieden als Terence McKenna, Albert Hoffman, en vele anderen. Alles hangt samen, dat blijkt alleen al uit een naslagwerk als ‘Van Anima tot Zeus‘.

Op internet is er zoveel informatie te vinden over de genoemde onderwerpen dat een opsomming zinloos zou zijn maar een paar websites zitten al jarenlang in mijn favorieten en ik raadpleeg ze nog regelmatig.

Alleerst Erowid: zij documenteren ‘de complexe relatie tussen mensen en psychoactieve stoffen’. Zeer uitgebreid, mooi geïllustreerd.
En dan Hyperborea: an Alchemical Garden at the Edge of Time. Een achterhaalde lay-out maar ik beschouw de site als een droom die je ervaart met de ogen open. De overkoepelende site Levity is ook zeer de moeite waard.

Een Nederlandstalige toelichting op het begrip entheogenen is overigens te vinden in het NRC-dossier ‘drugs en spiritualiteit‘.

Een prachtig boek over ‘de planten der goden’ is het boek met dezelfde titel, van Schultes, Hofmann en Ratsch.

Mythologie is weer een ander verhaal. Mythologie is alles. Mythologie is de basis, de oorsprong.
Vakspecialisten kunnen dat echter beter verwoorden dan ik. Je zou kunnen beginnen met de startpagina-dochter over dit onderwerp, of met een boek van Joseph Campbell.

Het is een bijzonder breed vakgebied maar ik kan het iedereen aanraden. Heerlijk leerzaam!

Zo en nu ga ik me voorbereiden op een spiritueel vistochtje op de Oosterschelde morgen. Nog nooit een hengel vastgehouden en louter achter het net gevist. Benieuwd of de Flipper mij iets kan bijbrengen op dat vakgebied 🙂

Edwin

Reageer