clear

zoeken

search

RFID, de bibliotheek en Netkwesties

09 januari 2006


RFID (Radio frequency identification) is al langere tijd een ‘zoemwoord’ maar komt ook voor bibliotheken meer en meer in beeld.
De toepassingen van RFID zijn legio en kunnen het leven een stuk eenvoudiger maken. Ik vond het bijvoorbeeld reuze handig dat ik tijdens de skivakantie mijn skipas niet uit mijn zak hoefde te vissen: die werd automatisch gelezen bij het betreden van een skiflift. Deze methode wordt straks ook toegepast bij de toegangskaarten voor het WK voetbal en wordt tegenwoordig ook al ingezet in het uitgaansleven. De Baja Beach Club implanteert gewoon een chip in je arm waarop je drinktegoed staat opgeslagen. Nog even en je krijgt automatisch een seintje als je volgens de computer te dronken bent om nog gezellig te dansen. Dat had zelfs Aldous Huxley nog niet voorzien, in de jaren 30.

Maar de opmars van RFID heeft ook een keerzijde. De privacy is in het geding. Zo maken veel organisaties die strijden voor het behoud van privacy, zich momenteel druk om de farmaceut Pfizer, die zijn Viagra-pillendoosjes met RFID-technologie gaat beveiligen, om de herkenning van namaak-producten te vergemakkelijken.
Privacy-organisaties maken zich zorgen over deze ontwikkelingen omdat die volgens sommigen kan leiden tot een wereld waarin consumenten worden omgeven door een wolk van RFID-signalen, die allerhande informatie over hun gedrag bevatten – wat bedrijven en autoriteiten in staat zou kunnen stellen om personen te ‘bespioneren’.
Het is interessant om voor jezelf de voor- en nadelen af te wegen. Er is in ieder geval meer aan de hand dan het geautomatiseerd innemen van boeken. Een nuttige website in dat verband is Netkwesties, een webmagazine over internet en samenleving. Je vindt er altijd interessante artikelen en columns, zoals in dit kader, het aardige, ‘Hé, er zit een chip in je broccoli!’ of een artikel over het paspoort dat we straks allemaal krijgen. Een relevante privacy organisatie is EPIC. Is het enger dan we denken? Of valt het allemaal wel mee? Oordeel zelf.

E.

Update 15-01-2006: RFID-Chip is redelijk kwetsbaar.

Reageer