clear

zoeken

search

De toekomst van de journalistiek

04 januari 2006

“It’s amazing that the amount of news that happens in the world every day always just exactly fits the newspaper.”
(Jerry Seinfeld)

Vandaag lees ik op webwereld dat de belangstelling voor digitale kranten groeit. Dat verbaasde me toch enigszins. Zelf ben ik namelijk dol op bijna alle kranten, en ben ik bijna de hele dag achter het beeldscherm te vinden, maar de hele krant lezen op de computer: nee, dat vind ik niks. Er is niets zo lekker als met een bakje koffie de krant ‘s ochtends lezen. Dat neemt niet weg dat ik vorige week een discussie had met mijn vriendin over het al dan niet verlengen van een abonnement op onze provinciale krant. Zij mistte ‘m al bij voorbaat, maar ik vind dat ze te weinig waar voor hun geld bieden. Inhoudelijk is de PZC minder slecht dan beweerd wordt maar doorgaans zijn het flinterdunne edities. En om ‘m nu alleen te lezen voor de familieberichten en het zwalken van de lokale politiek vind ik ook weer zoiets….
Toen ik het artikel wat beter las werd me duidelijk dat de de toenemende belangstelling relatief is: er is, in het geval van de Volkskrant sprake van tienduizend abonnees op hun e-paper, maar dit is dan wel een combinatie van een abonnement op de papieren zaterdageditie en toegang tot de dagelijkse digitale versie, die overigens een soepele interface heeft. De NRC heeft rond de vijfduizend abonnees. Niet wat je noemt schrikbarend.

Maar het blijft lastig kiezen. Ik lees dus graag de papieren editie maar vind alle kranten inhoudelijk te beperkt en te duur voor een permanent abonnement. Ik vind het goed dat er dagbladen zijn als Metro en Spits (leesbevordering!) maar heb ze wel altijd een oneerlijke concurrent gevonden voor de ‘ gewone kranten’, die haal ik dus liever niet op het station.

Via het werk heb ik toegang tot de Krantenbank en Lexis Nexis (en waarom zou je relevante berichten niet een dag later lezen?). Op het web kun je ook altijd even snel op NU kijken of op sites als PressDisplay en persoonlijk ben ik altijd wel gecharmeerd van shocklogs als Geen Stijl. De actualiteit met een grijns.

Ik geloof niet dat weblogs kranten zullen vervangen. Ik denk ook niet dat digitale edities de gedrukte zullen doen verdwijnen. Ik denk wel dat het allemaal nogal veel is en dat mensen behoefte hebben aan een filter op de informatiestroom. Eventuele onbetrouwbaarheid of manipulatie van beeld en tekst nemen zij daarbij in veel gevallen voor lief.

Ik kijk ook nog steeds graag naar het gekleurde NOS-journaal om 20.00, terwijl ik op internet altijd de laastste uitzending kan bekijken als het mij uitkomt, of een wat onafhankelijker bron kan raadplegen. Gemakzucht op conservatieve wijze als je het mij vraagt.
Maar het is fijn om te weten dat je je altijd kunt verdiepen in onderwerpen, dat er vele bronnen en ‘ tools’ zijn om de waarheid te achterhalen, en meningen te onderzoeken, of dat nu op analoge of digitale wijze is. Daarmee is het eigenlijk onmogelijk om niet te voorzien in de informatiebehoefte van onze klanten. Je bent niet echt geloofwaardig als je hen, anno 2006, nog met een kluitje het riet instuurt.
Het enige dat je van hen mag verlangen is tijd……..
Edwin

1 Reactie

  1. Michael de Jonge schreef:

    Fijn stuk. Indymedia en onfhankelijk… nah.

Reageer