clear

zoeken

search

IPLingo: Treitervloggers

07 oktober 2016

(Schrijfdatum: 12 september 2016)

De agenda laat het niet altijd toe, maar als het kan wacht ik het liefst zo lang mogelijk met het schrijven van een nieuwe Lingo, heel kort tegen de deadline aan. Je weet immers maar nooit of er zich nog een mooi woord aandient dat opeens in zwang raakt.

Deze maand verscheen er op de valreep inderdaad eentje, die ik zelf prachtig vind. In ons vakantiehuis op Sardinië, waar ik dit schrijf op een iPhone, is prima WiFi beschikbaar, waardoor ik in de ochtend- en avonduren goed in staat ben het nieuws te volgen. Daardoor ontging me ook het nieuws over die vervelende hangjongeren in Zaandam niet. Ik zag flarden van de uitzending van Pauw, die een paar vertegenwoordigers van de groep -met hun zonnebrillen op- ontving en las de verontwaardigde commentaren op zowat alle sociale platformen en op vrijwel alle nieuwssites.

Dat ene woord viel me meteen op: treitervloggers. Het klonk om een of andere reden heel vertrouwd, maar ik wist ook bijna zeker dat ik het voor het eerst hoorde en las. Ik besloot de oorsprong uit te gaan zoeken voor deze rubriek, maar liep daarbij helaas tegen de beperkingen van de smartphone aan. In Google kun je daarmee bijvoorbeeld niet zoeken op datum, alleen op vastgestelde periodes. Daarom vroeg ik het op Twitter aan aan collega Raymond Snijders. Die zou er wel vast raad mee weten.

Dat wist hij inderdaad. Binnen tien minuten kreeg ik antwoord. Het woord bleek op 9 september 2016 gemunt te zijn door Telegraaf, waarna het gretig werd overgenomen door andere media. Alleen al in dagbladen kwam Raymond 43 vermeldingen tegen. Drie dagen na dato!

M’n gevoel zei me ook dat het woord een blijvertje is, al kon ik niet meteen duiden waarom ik dat zo voelde. Ook hier hielp Raymond. Hij verwees naar het blog Lexicon Taalbank, dat taalveranderingen als thema heeft, en dat nog diezelfde vrijdag schreef over het woord Treitervlogger. Beter dan auteur Ton den Boon kan ik het eigenlijk niet verwoorden:

“Het woord is om verschillende redenen interessant. In de eerste plaats omdat het type filmpjes dat nu als treitervlogs wordt getypeerd, al wel wat langer bestond, terwijl er nog geen naam voor was. In de tweede plaats omdat vlog (in tegenstelling tot bijvoorbeeld blog) tot nu toe niet zo productief is als tweede deel van samenstellingen. Modevlog, nieuwsvlog, buurtvlog– dan heb je het zo ongeveer wel gehad. En tot nu was er al helemaal geen samenstelling met vlog op basis van een werkwoord, zoals treitervlog wél is.”

Hij legt vervolgens uit waarom de betekenis van het woord meteen duidelijk is, en dat het ‘zomaar een begrip kan worden’ omdat het een fenomeen in opkomst betreft.

Dát voelde ik dus 🙂

@

Deze bijdrage verscheen in een iets kortere versie ook in IP 7, 2016.

Reageer