clear

zoeken

search

Notificatiestress

12 september 2016

Op 3 augustus schreef de redactie van Intermediar in het artikel ‘E-mails buiten werktijd: werknemers zijn er helemaal klaar mee’ onder meer het volgende: “Dat we tegenwoordig veel meer afleidende elementen als e-mails en apps om ons heen hebben, is niets nieuws. We hebben er zelfs een woord voor: notificatiestress. Niet alleen tijdens, maar ook buiten onze werktijden worden we geacht om constant bereikbaar te zijn”.

Het gebruik van het woord ‘notificatiestress’ in het artikel riep vragen bij me op. Ik ken het en schreef er in 2012 zelfs over, zonder het woord in de mond te nemen. Ik had het toen over ‘die irritante rode tellertjes van apps op m’n smartphone’ die ik, vrij dwangmatig, het liefst weggewerkt wil zien. Met ongelezen berichten moet je namelijk nog iets. Dat besef levert mij meer stress op dan het wegwerken van de meldingen als zodanig. Even antwoorden, updaten of lezen ervaar ik als minder verstorend dan het laten staan van zo’n melding.

Het woord blijkt helemaal niet zo gangbaar te zijn als Intermediair ons wil doen geloven. Laat het los op Google en je krijgt maar 175 zoekresultaten. Het woord duikt eind 2014 pas op. Zoek je het op in de krantenbank van LexisNexis, dan krijg je welgeteld één treffer, een artikel van Telegraaf uit 2014, getiteld ‘WhatsApp zet relatie op spel; Paniek om update met leesbevestiging’.

De vraag is of je zo’n woord, dat niet in de Van Dale staat en dat nauwelijks wordt gebruikt in de media, zelf wel moet gebruiken. In dit geval vind ik van wel. Ik kan er namelijk zo snel geen synoniem voor bedenken en het woord dekt de lading vrij aardig. Ondanks het feit dat het WNT stelt dat het woord notificatie “thans weinig in gebruik is” levert dát woord honderdduizenden treffers op in Google. In veel gevallen gaat het om notificaties in relatie tot apps op je smartphone. Die worden ook vaak simpelweg ‘meldingen’ genoemd, of ‘badges’, maar zeg nu zelf: ‘meldingenstress’ ga je toch ook niet gebruiken? Ik niet, in ieder geval.

@

Deze bijdrage verscheen eerder in IP 6, 2016.

2 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Ik vind het wel een mooi woord: notificatiestress. Dekt inderdaad de lading goed. Ik vind die rode tellertjes ook mateloos irritant. Eigenlijk begin ik ook een steeds grotere hekel aan mijn smartphone te krijgen… Ik hoor ook dat steeds meer mensen weer naar een ‘gewone’ mobiel overstappen. Om de Beach Boys te citeren: ‘I just wasn’t made for these times’.

  2. Haha, Michael, ik zie bij jou toch wel vaak berichten over die worsteling. Je kunt echt veel uitzetten en filteren, maar dat kost ook allemaal tijd. Moet je ook willen. Ik ben het masjientje toch wel dankbaar voor het wegnemen van al die momenten die ik pas echt zou haten: overleg hier, telefoneren daar. Het brengt me ruis, maar neemt dat ook heel vaak weg.

Reageer