clear

zoeken

search

De infantiele consument 2016: kleurboeken voor volwassenen

18 mei 2016

You’re grown up, told what to do
Your suit can’t hide the truth
You’re a fool
And I refuse to be like you
I don’t want to grow up

The Descendents

Dat ik zelf ook maar niet echt volwassen wil worden deed ik in 2008 uit de doeken, in een bespreking van het boek ‘De Infantiele Consument’, van Benjamin Barber. Maar als ik daar al eens over discussieer met mensen mag ik er graag bij laten aantekenen dat ik ook een serieuzere kant heb, die wel degelijk neigt naar dat wat volwassenheid wordt genoemd, wat dat dan ook precies moge zijn.

Maar wat nu als het een tijdsverschijnsel is en mijn eigen gedrag wat dat betreft, uhm, kinderspel is vergeleken bij dat van mensen die jonger zijn dan ik? Kijk om je heen en zie hoe velen alles wat een beetje diepgang heeft vermijden. Volwassen mensen blijven zich tot ver boven hun dertigste verliezen in entertainment en media die eigenlijk bedoeld zijn voor jongeren of kinderen. Stel vast welke films, series, games en boeken het populairst zijn, dan weet je genoeg. De populariteit van kleurboeken voor volwassenen is er misschien ook wel een symptoom van. Iedereen heeft recht op zijn eigen vorm van ontspanning, en met kleuren is helemaal niks mis, maar als je er goed over nadenkt is het best zorgwekkend. Waarom dat zo is legt Susan Neiman uit in haar artikel The craze for adult colouring books shows how we’ve all become infants. Ik las het met veel belangstelling. Een paar citaten:

What’s more, this boom in childish entertainment points to a much larger problem: our culture no longer offers any models of adulthood that are remotely appealing. Growing up is identified with resignation; abandoning all the dreams of adventure, all the hopes you had for enjoying, and contributing to, a better future.

en:

Real adult activity takes effort and often courage. Colouring in someone else’s designs is always easier than making your own, just as forming your own opinions – after gathering and weighing information – is always harder than parroting other people’s views. This is why Kant wrote that thinking for oneself is the key to growing up. But, says Kant, it is not just our fault: the forces that govern society do not really want grown-ups, for immature masses are much easier to manage. In Kant’s day, the means by which people were kept immature were straightforward. Censorship and punishment worked to keep subjects from thinking for themselves.

en tot slot:

While we shouldn’t forget that those methods are still used in countries with which we are allied – Turkey, Saudi Arabia, and China leap to mind – the West has discovered more effective ways of keeping its citizens from growing up. Distraction works better than censorship. If you prevent people from getting information, some bold souls will always be moved to rebel. If you flood them with unmanageable quantities, they just want the noise to stop.

Een samenleving die maar niet volwassen wil worden is zo kwetsbaar als wat en het is nog maar de vraag of dat tij nog gekeerd kan worden. Maar het is wel zoals Neiman stelt. Op individueel niveau kun je in verzet komen, dat is echt niet moeilijk.

@

7 Reacties

  1. JoGnet schreef:

    Het volgende artikel ligt op de één of andere manier in het verlengde hiervan volgens mij, versimpelen wat helaas niet zo simpel is… De erfenis van natuursloper Henk Bleker

  2. Peter de Kock schreef:

    Vooral dat eerst citaatblok is om droevig van te worden en dan met name door deze zin: Growing up is identified with resignation; abandoning all the dreams of adventure, all the hopes you had for enjoying, and contributing to, a better future.

    Maar goh, als we dat nu allemaal weten kunnen we er ook wat aan doen. Het is juist van wereldbelang om als volwassene te laten zien dat je nog steeds droomt, ergens in gelooft en bereid bent daar met kleine stapjes naar toe te werken. En dat zoiets leuk is. Niet altijd want het maakt je kwetsbaarder en dat is dan weer een signaal dat je op het juiste spoor zit.

  3. Dank Joost! +1 Peter! Dromen is alles. Maar het scheelt daarbij wel alles als je er ook een beetje bij nadenkt en dingen bij probeert…

    1. Peter de Kock schreef:

      Mee eens Edwin, een droom krijgt pas betekenis als je in beweging komt, wat gaat doen. En bijna altijd gaan anderen dan meedoen, dat is waar de wereld verandert.

  4. Michael Minneboo schreef:

    Edwin, met bijna iedere blogpost bewijs je weer de waarde van het bijhouden van een blog. Ik had dit artikel nooit gelezen als jij er niet over had geblogd en getweet. Interessante materie, waar ik me goed in kan vinden. Zelf in verzet komen… Hmmm, ik ben een volwassen vent die zich dagelijks bezighoudt met schrijven over escapisme en verhalen die als entertainment aan de man worden gebracht. Gelukkig gaan veel strips over menselijke thema’s, anders had ik me zorgen gemaakt over mijn eigen volwassen status… Nou ja, eigenlijk niet hoor. Ik associeer volwassenheid met die negatieve dingen die aan het begin van het stuk worden genoemd en heb de laatste tijd steeds meer de neiging om mijn hoofd van de wereld met politiek, internationale belangen, vluchtelingen en in belastingontduikende multinationals af te wenden.

  5. Ha Michael, dat geldt voor mij net zo goed (die neiging). Maar toch voelt dat afwenden ervan weer anders als je er gewoon helemaal nooit in verdiepen gedurende je leven. Het is begrijpelijk dat veel mensen ervoor kiezen, maar als je dingen simpel niet weet kun je ze ook niet begrijpen toch? En hoe ga je om met dingen die je niet begrijpt? Enfin…

    1. Michael Minneboo schreef:

      @Edwin: Zeker, je moet wel weten waar je je van afwendt. Ergens voelt het ook niet goed om dat soort zaken niet te volgen. Tenminste, vanuit een algemeen perspectief gezien voelt het niet goed. Mijn persoonlijke welzijn is er sindsdien op vooruit gegaan.

Reageer