clear

zoeken

search

Hoeveel ZZP’ers werken nog voor bibliotheken?

25 februari 2016

Over het leven als ZZP’er heb ik al vaak geschreven. Ik stel keer op keer vast dat er veel onzekerheid is, maar ook veel genoegdoening. Dat laatste hangt meestal samen met de vrijheid die ik heb, maar ook met dingen die ik niet zag aankomen, die ik niet had verwacht. Die houden het interessant en uitdagend. Maar er zijn ook onverwachte ontwikkelingen waar ik minder blij mee ben, of waarover ik me verbaas. Zo had ik bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik op zeker moment geen opdrachtgevers uit de bibliotheekwereld meer zou hebben. Juist die wereld was immers mijn lust en mijn leven. Maar vorig jaar heb ik geen klussen meer gedaan voor de sector, zo eenvoudig is het. De meest concrete (en onbezoldigde) banden die ik nog heb met bibliotheekland zijn het redacteurschap bij IP en het beheer van de Twitteraccount van Open Bibliotheken.

Van teleurstelling of verbittering is echter geen sprake. Ik zou voor bibliotheken weliswaar maar wat graag dingen doen rondom communities, marketing, webredactie en sociale media, maar dat is blijkbaar niet waar bibliotheken behoefte aan hebben. Of ze hebben geen behoefte aan een type als ik, dat kan natuurlijk ook. Als ik benaderd word is het toch meestal voor zaken die ik zelf niet ambieer. Dingetjes rondom congressen, denktanks en inspiratiesessies. Neen, dank u.

Een en ander doet me wel afvragen hoeveel freelancers er nu eigenlijk wél werkzaam zijn in de bibliotheekwereld. Ik ken er zelf maar een paar. Ik weet dat er bij het voormalige Bibliotheek.nl heel wat werden ingehuurd, maar hoe zit dat bij bibliotheken zelf? Ik heb werkelijk geen idee. Ik weet wel dat de Zeeuwse bibliotheken vooral medewerkers in vaste dienst hebben.

Eén van de weinige zzp’ers in de sector die ik regelmatig spreek is Margareth Bles. Margareth is een topper. Ik leerde haar voor het eerst kennen toen ze nog werkte voor Bibliotheek Waterweg en die organisatie in mijn vizier bracht via sociale netwerken, maar we werkten later ook daadwerkelijk samen, toen Jannie van Vugt van Bibliotheek Oosterschelde ons beiden inhuurde voor werkzaamheden. In de rol van projectleider voelde Margareth feilloos aan hoe je omgaat met verschillende mensen, dus ook met iemand als ik. Maar ze deinsde er ook niet voor terug om af en toe even te bijten. Ik vergeet nooit die middag dat ze mijn mond snoerde met een oprecht “en nou kappen we eens even met al die oude koeien uit de sloot te halen!” Op dat moment vond ik het niet leuk, maar ‘s avonds thuis besefte ik dat ze gelijk had. Als je vooruit wil moet je niet al te lang terugblikken.

Sindsdien deed Margareth van alles en nog wat, voor heel veel verschillende (bibliotheek-) organisaties. Kijk maar eens op haar LinkedIn. Ze is een soort alleskunner. Zij draait net zo makkelijk mee in een Managementteam als in een groep ICT’ers. Ze kan aansturen maar ook uitvoeren. Ze schakelt soepel van gekkigheid naar strakke regie en weer terug. Het is een vrolijke vrouw, die keihard werkt, maar ook van het leven geniet. Die foto hierboven had eigenlijk in Zweden genomen moeten zijn. Ze woont ook een beetje in dat land en ze rijdt alleen maar in Volvo’s.

Maar die Margareth liet me onlangs in een chatsessie weten dat haar opdrachten ook beginnen op te drogen. Er leken een paar nieuwe aan te komen, maar die ketsten op zeker moment toch weer af. Je zou kunnen zeggen dat zo’n periode goed is om weer nieuwe plannen te maken (waar Margareth uiteraard ook al druk mee bezig is), maar ik vraag me toch oprecht af of dit ook signalen zijn dat er meer aan de hand is in de sector. Helaas kan ik niet veel meer dan gissen; ik weet het gewoon écht niet. Zijn er mensen die hier iets zinnigs over kunnen zeggen? Ben jij ZZP’er en werk je nog wel degelijk voor bibliotheken? Of ben je opdrachtgever en huur je ze nog regelmatig in? Ik ben daar toch een beetje nieuwsgierig naar want dat ik niet word ingehuurd kan ik nog wel snappen, maar zo iemand als Margareth laat je toch niet aan je neus voorbij gaan?

Gerelateerd:
De informatiespecialist van morgen is vrij (2012)
Leven als ZZP’er: het onzekere aspect (2012)
Hoeveel bibliothecaris er van mij rest (2014)
5 jaar ZZP’er, 5 jaar M.I. Webwerk: een terugblik (2015)
Mijn(s) 2015: rijk door vrijheid (2015)

@

2 Reacties

  1. Ha Edwin, apart lijkt het me dat juist jij geen opdrachten meer hebt in biebland. Zoals je denk ik wel weet, werk ik nog wel steeds voor bibliotheken, zij het de academische. Het onderwerp is open science, data etc. Nieuwe terreinen waarop nog geen formatie bestaat. En als dat weer wel het geval is, ga ik een terreintje verder 😉 Dat werkt tot dusver goed voor mij. Maar iets zinnigs over mogelijke trends kan ik met mijn statistiek van 1 verder ook niet zeggen …

  2. Ha Marina,

    Mooi dat dat lukt terwijl je toch nieuwe terreinen verkent, op dat gebied is het mooi opereren lijkt me! En het verkrijgen van klussen hangt natuurlijk ook samen met veel andere factoren. De biebwereld is behoorlijk fysiek ingesteld, ik behoorlijk digitaal. Skip je al die bijeenkomsten, dan skip je mogelijk al de helft van de potentie ook, ik noem maar iets. En een netwerk moet je ook onderhouden in die zin dat je in beeld blijft. Als je dan aan de slag bent met andere dingen wordt dat toch wat lastiger of minder aantrekkelijk. Dat heeft wellicht ook weer z'n weerslag. Maar allez, zolang we best blij zijn is het al mooi toch?

Reageer