clear

zoeken

search

Delpher.nl: een pluim voor de Koninklijke Bibliotheek en partners

27 april 2014

Zeven jaar geleden schreef ik hier eens over het onbehagen met betrekking tot de overvloed aan gedigitaliseerde informatie. Sindsdien is de omvang van online bronnen alleen nog maar verder gegroeid -exponentieel zelfs- maar mijn onbehagen gek genoeg niet. Sterker nog: die overvloed en de directe, volledige beschikbaarheid van informatie is mijn standaard geworden. Ik begrijp natuurlijk heus wel dat lang niet alles gedigitaliseerd is, of drempelvrij kan worden aangeboden, maar ik merk steeds vaker dat ik voor zulke bronnen geen moeite meer wil doen. Dat doe ik alleen nog als het écht belangrijk is voor onderzoek. In alle overige gevallen negeer ik zulke bronnen omdat ik genoeg alternatieven heb. Als ik er niet meteen bij kan ben ik weg, haak ik af, klik ik door. Als je de weg op het web een beetje kent ben je als een verwend kind, zo simpel is het.

Dat is dus ook de reden waarom je mij nog maar zelden hoort over al die goedbedoelde sites waar men slechts verwijzingen ontsluit, of waar men drempels opwerpt. Daar begin ik hooguit over om te mopperen. Daar tegenover staat mijn bewondering voor websites die het wél goed doen, zoals Rijksstudio van het Rijksmuseum, of initiatieven die het de gebruiker echt makkelijk maken, zoals onlangs die 85K filmpjes van British Pathé op YouTube. Daar word ik echt heel gelukkig van.

Gebeuren zulke dingen dan niet in de Nederlandse bibliotheekwereld? Toch wel. Neem nu Delpher, van de Koninklijke Bibliotheek. Daar heb ik -op Mijns Inziens– nog niet over geschreven maar het is een site waar ik enorm van geniet, zeker nu ik weet dat er nog veel meer moois aan zit te komen. Deze week werd bekend dat de KB ook alle boeken tot 1940 mag gaan digitaliseren en ontsluiten. Superieur!

Waarom ik de site zo mooi en interessant vind kun je grotendeels lezen in een oudere blogpost van Raymond Snijders en in de projectomschrijving en partnerpagina op Delpher.nl zelf. Delpher is een goudmijn, die ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk is, vooral door de manier waarop zoekresultaten meteen worden gefilterd op bron, tijdperk en materiaalsoort. Dat is superhandig. Dat de site wat sober oogt is in dezen ook alleen maar een voordeel. Je weet meteen waar je moet zijn. Je gaat recht op je doel af. Toen ik van de week wilde checken of er ‘nieuwe’ interessante titels over historisch Middelburg waren toegevoegd, had ik binnen een minuut beet. Ik vond bijvoorbeeld een interessant boekje uit 1924, over de restauratie van het verwoeste pand De Steenrotse, dat vroeger de Dwarskaai in Middelburg sierde. Dat is een prachtige aanvulling op de informatie die we al hebben verzameld op Middelburg Dronk.

Dat is wat ik bedoel. Dit soort sites maken dat ik soms nachten doorhaal om te spitten, te lezen, te downloaden, her te gebruiken en te duiden. Dat is waar ik van geniet, dat is mijn vak. Daarom dank ik bij dezen het team achter Delpher voor de verrijking van m’n werk. Ik ben jullie zeer erkentelijk.

Gerelateerd:
Een bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek (2007)
Ambitie! Koninklijke Bibliotheek gaat alle Nederlande publicaties na 1470 scannen (2010)
Pilot KB en Zeeuwse bibliotheken beëindigd

@

3 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Helaas is de toegankelijkheid van Delpher nog steeds een regelrechte ramp.
    De lovende kritiek zoals hierboven is er dan ook finaal, maar dan ook helemaal finaal er naast.
    Een zeer slechte site , eindeloos wachten, veel te veel bijeen gepropt enz.enz.
    Onlogisch samengesteld. Gewoon een rampensite dus.
    Laat men eens een voorbeeld nemen aan de Gorkumse kranten site om te zien hoe het wel goed kan
    Daar weten ze tenminste hoe het moet
    Kijk naar //gorinchem.courant.nu/

    Arie Jongeneel

  2. Tsja Arie, de gebruiker heeft altijd gelijk, maar ik herken me niet in jouw kritiek. Zojuist nog even geprobeerd en de site laadt juist snel, biedt veel mogelijkheden om uit te splitsen en doet dat zelf ook al.

    De krantenviewer van de Gorkumse kranten was tot voor kort ook in gebruik voor de Krantenbank Zeeland. Daar werkte ik ook met plezier mee maar de vernieuwde vind ik uiteindelijk toch beter.

    Nog een factor van belang is dat die viewer van pictura niet werkt op de ipad of iphone, met Flash. De andere sites komen ook niet optimaal tot hun recht, maar toch: het gaat al stukken beter.

  3. Koninklijke Bibliotheek schreef:

    Beste heer Jongeneel,
    We vinden het jammer dat u negatieve ervaringen heeft met Delpher, maar er zijn bij ons geen problemen bekend over de toegankelijkheid en snelheid van Delpher.

    Mocht u nog steeds problemen ondervinden, dan kunt u contact met ons opnemen via info@delpher.nl, zodat we u eventueel gerichter kunnen helpen.

    Eventuele suggesties voor de website ontvangen we graag via het Geef uw mening formulier op Delpher.

    Met vriendelijke groet, Koninklijke Bibliotheek

Reageer