clear

zoeken

search

Als de gebroeders Antheunisse vertellen over Middelburg…

15 februari 2014

Afgelopen woensdag mocht ik dan eindelijk zelf eens gaan luisteren naar de bekende Middelburgse gebroeders Antheunisse. Wát heb ik genoten! Dat Jan-Willem prachtig kan ouwehoeren weten veel Zeeuwen natuurlijk al veel langer, maar zijn broer Johan, mensen; dat is ook net een wandelende stadsencyclopedie. Hij lijkt zich iedere naam, ieder detail te herinneren. En hij heeft het soort humor dat je alleen tegenkomt bij mensen die werkzaam zijn op begraafplaatsen. Fantastisch!

Ik begrijp nu waarom iedere voorstelling die de mannen verzorgen stijf is uitverkocht. De verhalen raken een snaar bij iedereen die de stad een beetje kent. Voor de nostalgie is het een voordeel als je de jaren 50 en 60 bewust hebt meegemaakt maar ook als je jonger bent zijn de verhalen een feest. Over de voddenboer en Mina van het Urgel, over de verdwenen winkeltjes en het kunstgebit van de fietsenmaker. Ik zag het oudere publiek elkaar doorlopend aanstoten. “Oh ja, die gekke juffrouw met die snor! Tuurlijk! Die vervelende agent Tolletje Pik!”

Al die mooie verhalen (dik twee uur lang) hebben uiteraard ook dwarsverbanden met de verhalen die wij vertellen op Middelburg Dronk. Dat maakte het voor mij behalve vermakelijk ook buitengewoon leerzaam. Maar afgezien daarvan: de Grachtengordel op tournee is voor iedere Middelburger een aanrader. Vlissingers zijn overigens ook welkom, maar die moeten er wel op voorbereid zijn dat ze een beetje gepest worden. Ik deed zelf natuurlijk ook of ik van Lillo kwam 🙂

Gerelateerd:
Het oude Middelburg van Jo den Hollander
De Middelburgse Grachtengordel on tour: een historische voorstelling in de grachtenkroegen van de stad
Middelburg Dronk: op bezoek bij een rasechte verhalenverteller
Stories of Chelsea: omdat je klanten van verhalen houden

@

Reageer