clear

zoeken

search

Steun Europeana, teken de petitie

02 juli 2013

Tijdens m’n vakantie las ik op de website van Bibliotheekblad dat de Europese Commissie mogelijk zwaar gaat bezuinigen op Europeana. Ik citeer:

Europeana, de Europese portal voor gedigitaliseerd cultureel erfgoed, maakt zich zorgen over bezuinigingen die mogelijk het voortbestaan van het project kunnen bedreigen en is daarom een petitie gestart.Europeana wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Het Europese budget waaruit Europeana moet worden betaald voor de periode 2014-2020 is gekort van 9 miljard naar 1 miljard euro. Uit dit budget (de zogeheten CEF Funding, Connecting Europe Facility)  moeten onder andere ook projecten op het gebied van gezondheidszorg, justitie en internetveiligheid betaald worden en Europeana maakt zich er zorgen over dat bij te maken keuzes de portal het kind van de rekening wordt. Europeana ontvangt uit dit budget jaarlijks 30 miljoen euro.

Nu vind ik het altijd wel een goede zaak dat kritisch wordt gekeken naar de bedragen die worden uitgegeven aan grote ICT-projecten. Meestal kan het wel wat minder, wellicht geldt dat ook voor Europeana. Maar de bedragen die ik tegenkom in het jaarverslag over 2012, en in het businessplan voor 2013, vallen me mee, moet ik zeggen. Staan daar dan niet alle inkomsten en uitgaven in?

Hoe het ook zij: ik vind dat Europeana steun verdient. Niet omdat ik het een supersite vind als het gaat om gebruiksvriendelijkheid, maar wel omdat ik het goed vind dat men werkt aan het opheffen van de grote Europese versnippering van digitaal cultureel erfgoed. De foto hierboven is misschien wel een goed voorbeeld. Ik, als liefhebber, weet dat ik die foto kan vinden in het Geheugen van Nederland, maar een Duitser of Spanjaard kent zulke bronnen vaak helemaal niet. Dan is het toch prachtig dat er een overkoepelende site is, die alle relevante bronnen bij elkaar brengt? Ik gebruik de site zelf maar wat graag in ieder geval, bijvoorbeeld voor Middelburg Dronk.

Behoor ik met die opvatting tot een minderheid? Als ik zie dat de 6000 gewenste handtekeningen bijna twee later nog niet zijn verzameld schrik ik wel even. Laat de PR te wensen over? Vinden mensen het portaal overbodig? Verdient Google geen publieke tegenkrachten? Gaat er toch te veel geld naar het project? Ik heb geen flauw idee, maar wil maar zeggen: als je ook vindt dat Europeana steun verdient moet je gewoon even tekenen. Kleine moeite toch?

Meer informatie over Europeana vind je onder meer op de site van Digitaal Erfgoed Nederland, zoals hier, hier en daar.

Gerelateerd:
Applaus voor Europeana en het Rijksmuseum 
Europeana terug op het informatietoneel 
Open Beelden

@

4 Reacties

  1. Ingmar Koch schreef:

    Weet je waarom ik (nog) niet getekend heb?
    Omdat ik de toelichting op de petitie-site zo verdraaid nietszeggend vind. Daar staat alleen maar hoe goed en groot en belangrijk Europeana is. Er wordt helemaal niet uitgelegd waarom ik juist nu die petitie moet tekenen, ook niet in de blog die erbij zit.
    Die vier zinnen die jij nu citeert van de site van het Bibliotheekblad maken helder wat er aan de hand is. Dat hadden ze toch ook wel even in die petitie uit kunnen leggen?
    Slechte, naar binnen gerichte PR dus…

  2. Daar zeg je zo wat Ingmar. Slechte zaak, want er zijn nog genoeg mensen die de bron niet eens kennen, vermoed ik. Terwijl er toch ook genoeg doekoe op de rol staan voor die PR als zodanig…

  3. JoG schreef:

    PR is inderdaad niet goed (genoeg). Ze mogen jou wel inhuren Ed ! Wel getekend zojuist #5310. Dank je voor de attendering.

  4. Dat kan natuurlijk altijd 🙂 Graag gedaan Joost!

Reageer