clear

zoeken

search

Cool: de bibliotheek als lokale platenmaatschappij

11 juni 2012

Sommige mensen vinden dat openbare biblioheken zich in vreemde bochten wringen om relevant te blijven. Dat valt niet altijd te ontkennen, maar deze tijden rechtvaardigen het experiment. Bibliotheken moeten wel, anders kunnen ze op termijn opdoeken.

Via Jessamyn West belandde ik op de website van Iowa City Public Library, music.icpl.org. Deze bibliotheek heeft geconcludeerd dat het uitlenen van muziek op fysieke dragers weinig toekomst meer heeft en is daarom overgestapt naar een rol als lokale platenmaatschappij. Zij bieden lokale bandjes de mogelijkheid om hun muziek uit te brengen tegen een laag tarief. De bibliotheek zorgt vervolgens voor de promotie en de distributie. Het voorbeeldcontract (PDF) wordt ook gedeeld.

We’re offering local cardholders free, DRM-less downloads of records by local musicians. We’ve leased the rights for a two year period at $100 per record. We launch this beast June 8 at music.icpl.org. We have over 30 albums locked down, but the list is growing and we expect to top out at around 50. This includes most of the best known Iowa City bands over the last couple decades.

Dit is toch geweldig? In combinatie met een uitgeversrol voor lokale en regionale boeken en met het fungeren als podium en digitaal knooppunt voor de muzikanten en auteurs, zet je je organisatie zomaar weer opnieuw op de kaart, als onmisbare schakel in de plaatselijke cultuurgemeenschap.

Gerelateerd:
Fucked Up in the Library
Hacken is het nieuwe bibliotheekwerk
Prachtig: hoe de bibliotheek van Denver lokale verhalen faciliteert
Een derde plek zijn voor je klanten

@

2 Reacties

  1. karin horst schreef:

    het is mijn overtuiging dat dat de manier is om te werk te gaan en te overleven. Start van onderaf! Ik ben druk bezig met Eemlandse schrijvers, schrijfcursussen en hulp aan komende schrijvers ism met de bestaande. (kost wel tijd, maar niet veel geld)
    Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van wat er al is. zelf (goed) uitgeven is wel veel werk nl. dus ga ik op zoek naar lokale geïnteresseerden.
    Dit plan met muzikanten past daar als vervolg prima bij. Ik ga eens kijken of ik daar iemand bij in kan schakelen. Daarna nog de cineasten en we hebben van onderaf alle input. Als alle bibliotheken zo gaan werken, komen we er wel. ism archief kun je ook een goede bewaarfunctie opzetten.

  2. Ha Karin, gaaf dat je er concreet mee aan de slag bent. Zou het mooi vinden om daar meer over te lezen tzt. Kun je daar af en toe niet eens iets over berichten op Bibliotheek 2.0, of elders? Mits goed uitgevoerd denk ik ook dat het een mooie kans is. Binding met de communities, ook digitaal, is alles. Prima kapstok dit, net als lokale verhalen, geschiedenis, cultuur, enz….

Reageer