clear

zoeken

search

De maanlanding als cultureel erfgoed: richtlijnen van NASA

28 mei 2012

Als ik ‘s nachts omhoog kijk, en de maan zie, dan kan ik me nog steeds niet goed voorstellen dat de Apollo 11 daar ooit landde, dat er mensen op die gekke bol rondliepen. Ondanks de vele beelden die beschikbaar zijn. Misschien is dat wel de reden dat ik eigenaardig zit te gniffelen nu ik lees dat NASA richtlijnen heeft opgesteld waaruit blijft dat de organisatie de landingsplek van de Apollo beschouwt als cultureel erfgoed dat beschermd moet worden.

Uit het artikel Keep out: NASA asks future Moon visitors to respect its stuff komt naar voren dat NASA een beetje nerveus wordt van het initiatief Google Lunar X Prize én van de plannen van Rusland en Japan. Je zou bijna gaan denken dat er een nieuwe ruimtewedloop op punt van uitbarsten staat.

Maar het document (PDF, met de volledige titel NASA’s Recommendations to Space-Faring Entities: How to Protect and Preserve the Historic and Scientific Value of U.S. Government Lunar Artifacts) heeft geen gebiedende toon. Het document bevat vooral aanbevelingen, zoals: “Visiting spacecraft should not physically contact any USG lunar hardware. Exceptions should be pre-coordinated with NASA.”

Ik zou het wel aardig vinden, als men nog eens naar de maan zou vliegen. Dan kan er wellicht voorgoed korte metten worden gemaakt met al die complottheorieën over de gebeurtenissen in 1969, en kunnen eindelijk die astronautendrollen eens onderzocht worden. Ik vraag me dan overigens wel af hoe groot de kans nu is dat men dan weer precies daar, in de Zee der Stilte, zal landen. Niet zo groot toch, zou je denken?

Gerelateerd:
One giant screwup for mankind….het belang van conservering, digitalisering en duurzame opslag van informatie
Digitale duurzaamheid: een bibliotheek op de maan
We Choose the Moon: herbeleef de maanlanding, realtime

@

Reageer