clear

zoeken

search

Amazon: ook hoog in Google met content die het niet heeft

30 mei 2012

Wat is er toch aan de hand met Google? Het is nog steeds een prima zoekmachine, daar niet van, maar de laatste maanden word ik regelmatig getrakteerd op zoekresultaten die nergens op slaan, terwijl Google zelf juist stelt nog altijd te werken aan een verbetering van diezelfde zoekresultaten (zie de berichtgeving over Panda en Penguin).

De meest opvallende vervuiling lijkt uit de koker van Amazon.com te komen. Ik weet niet hoe ze het precies flikken, maar het komt steeds vaker voor dat ik na een zoekactie op een obscure boek- of filmtitel een link naar Amazon zie staan bij de eerste 10 hits. Als ik vervolgens doorklik op die link krijg ik de melding “your search….did not match any results”.

Op de afbeelding hierboven zie je daar een voorbeeld van. In de Krantenbank Zeeland stuitte ik op een advertentie uit maart 1933, van de Nederlandse Vereniging tot afschaffing van alcoholische dranken, voor de vertoning van de propagandafilm Fakkelgang in sociĆ«teit St. Joris in Middelburg.

Ik was uiteraard benieuwd of die film ook online is te zien (het is altijd leuk om naar beeldmateriaal te linken) en  kreeg als derde treffer dus Amazon. Gek genoeg maakt die site van mijn zoekopdracht ‘Film Fakkelgang’ de melding “Your search “Programma van film Fakkelgang ter vervaardiging door J. Haas, Max Haas A. Keijzer. Commissie jubileumfilm” did not match any products.” Dat is een boektitel. Maar wat maakt dat uit? Wat moet ik met een website die alleen maar meldt dat er niets te vinden valt? Is dat een nepvariant van ‘The Long Tail‘?

Misschien is dit een trucje van Amazon. Misschien is het een deal tussen Amazon en Google. Dat kun je ook nooit uitsluiten. Feit is dat ik genoeg had aan de pagina van Beeld en Geluid. De film staat toch niet online.

@

2 Reacties

  1. J. Geraets schreef:

    Ik herken het fenomeen. Niet alleen Amazon is er goed in. Het verbaast me dat ze op deze manier negatieve reclame voor zichzelf maken. Ze gedragen zich als een stofzuiger. En dat beneemt me de adem. Bij wijze van spreken dan.

  2. Dat is precies het probleem inderdaad. Niets zo irritant als kadootjes die leeg blijken te zijn…

Reageer