clear

zoeken

search

Video: hoe Foxconn iPads maakt

14 april 2012

Bovenstaande video verscheen op de afgelopen dagen op talloze nieuwssites en is binnen vier dagen tijd al bijna twee miljoen keer bekeken. Ik citeer Gonny van der Zwaag:

Rob Schmitz van het programma ‘Marketplace’ kreeg kortgeleden als tweede buitenlandse verslaggever toegang tot de iPad-fabrieken. Hij maakte een filmpje dat heel wat meer laat zien dan de reportage die ABC’s Nightline eerder maakte. De werkomstandigheden in Chinese fabrieken zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws, waarbij vaak de indruk wordt gewekt dat de problemen vooral bij Apple spelen. Maar de werkelijkheid is dat alle consumentenelektronicabedrijven die hun producten in China laten maken, met dezelfde werkomstandigheden te maken hebben.

Het korte filmpje stemt me niet vrolijk maar ik houd maar in het achterhoofd dat het blijkbaar nog veel slechter kan in China. Mensen staan niet voor niets in de rij om voor dit bedrijf te mogen werken. De beelden sluiten aan bij het bericht van twee weken geleden, dat Foxconn-medewerkers vaak helemaal niet zitten te wachten op kortere werktijden. Dergelijk berichten druisen in tegen je gevoel voor rechtvaardigheid, maar plaatsen dat gevoel wel in perspectief.

Gerelateerd:
Foxconn: waar 700.000 mensen onze speeltjes maken
Zinloos pochen met je favoriete hardwaremerk
De onbegrijpelijke wereldeconomie

@

Reageer