clear

zoeken

search

Koot en Bie: Beilema over Het Nieuwe Werken in 1986

08 april 2012

In de NRC van dit weekend staat een artikel over thuiswerken, met de titel Nog even de hond uitlaten en dan begin ik echt. In dat artikel wordt onder meer verwezen naar een sketch van van Kooten en Bie. Volgens NRC dateert die sketch van 1984, volgens de uploader van het filmpje van 1986. (Update: NRC blijkt het mis te hebben, zie de reactie van Raymond Snijders, E). Hoe het ook zij: het fenomenale duo startte de discussie minstens 25 jaar geleden al. Prachtig.

J.H.M.B.J. Beilema: “Ik was een van de eersten die begreep dat ik voor dit soort werk eigenlijk helemaal niet op de zaak hoefde te zijn, dat dat net zo goed thuis zou kunnen gebeuren. Enfin, ik leg dat voor aan de Secretaris-Generaal, die laat dat even op zich inwerken en die zegt: Beilema, jij hebt gelijk, jij hebt helemaal gelijk. Maar hou dat alsjeblieft een beetje onder ons, want dit is natuurlijk een bom onder het hele kantoorgebeuren.

Want daar gaan we onherroepelijk heen: iedere Nederlander moet zijn eigen computer hebben. Zodat we dan eindelijk een beetje toegerust zijn voor die 21ste eeuw. Dat er nu nog nieuwe kantoorpanden verrijzen is een schandaal van de eerste orde. […] Het is gewoon heerlijk, het is een soort integratie van werk en vrije tijd. […] Werk ik in mijn vrije tijd, of speel ik in de baas zijn tijd? Ach, dat doet er in de 21ste eeuw allemaal niets meer toe!”

@

6 Reacties

  1. Raymond Snijders schreef:

    Nu even bedenken of ik mijn blogpost over precies hetzelfde onderwerp ook doorzet 😉

    De sketch zit in het derde Pakketje in de VPRO Webwinkel http://winkel.vpro.nl/pakketje-3-praatjesmakers waar je ook ziet dat het oorspronkelijk op 05-10-1986 is uitgezonden. NRC zat er dus naast 

  2. Dank je Raymond! Ik Google nog even en kwam toen inderdaad bij die pakketjes uit, maar zag daar niet direct de datum. En lui als ik ben geworden tik ik dan liever zo'n zinnetje als hierboven, dan dat ik verder zoek. Ook best veelzeggend, nu ik er over nadenk. Ook wel goed om weer eens te zien dat de krant niet altijd de betrouwbare bron is. Ik woog af en koos uiteindelijk toch maar voor NRC. Mis dus. Ga het aanpassen!

  3. Far, very far ahead of their time!

  4. Alinda schreef:

    Haha hilarisch… Doet me ergens aan denken :o))

Reageer