clear

zoeken

search

Book-ish Territory: een handboek voor alternatieve bibliotheektactieken

23 februari 2012

Het is mooi dat er mensen zijn die bereid zijn de grenzen van het vak te verkennen. Gisteren wilde ik een stukje schrijven over een prachtige guerillabibliotheek in New York, maar Bibliofuture had die honneurs al waargenomen. Maar alsof het zo moet zijn: vandaag schrijft Jessamyn West over de publicatie Book-ish Territory: A Manual of Alternative Library Tactics:

Every so often it’s really useful for me to remember that while I’m here in the rural US helping people use email and scan photographs, there are some people not far away who are really finding the cool edges of the profession. I like to know what these people are up to, even as the paths we may take towards information liberation may be different. This text: Book-ish Territory: A Manual of Alternative Library Tactics by architect Nikki O’Loughlin is an exciting and interesting way of conceptualizing the idea of libraries as a public space not just for the public but by the public.

I’ve had my nose in it all afternoon. Also there is a librarian petting a gila monster. One section is all about “station libraries” small libraries in private homes or businesses that existed and functioned as extensions of the public library system in Syracuse. Did you know that before 1950 many trains included a library car, with books? So much more, plus a bibliography. Go. Read.

Daar heb ik niet veel meer aan toe te voegen. Deze publicatie is cool.

@

4 Reacties

  1. BiblioFuture schreef:

    Bibliofuture heeft tegenwoordig een blogger die op dat soort dingen let (guerillabibliotheek in New York), maar nu ben je ons weer voor 😉

  2. Mooi werk! Het is alleen maar goed als er meer over interessante voorbeelden wordt getikt toch? Het bovenstaande werkje dateert overigens al weer van mei 2011. Kwam voorbij in derde instantie ofzo geloof ik 😉

  3. joostheessels schreef:

    Ja klopt maar het is toen door weinig mensen opgevallen. En aangezien het weblog een beetje de grenzen aan het verleggen is (meer bloggers) hebben we het als nog geplaatst. 🙂

  4. Is ook zo. Actualiteit is soms minder belangrijk dan bruikbaarheid tenslotte!

Reageer