clear

zoeken

search

Digitalisering: een beeldreportage

02 januari 2011

Je zou zeggen dat er nooit genoeg gedigitaliseerd kan worden. Of het nu gaat om (analoge) kranten, boeken, films of foto’s: het is fijn als je die online kunt bekijken en het is nog fijner als je het materiaal kunt hergebruiken. Nu ik bezig ben met Middelburg Dronk kan ik dat alleen maar hard bevestigen. De medaille heeft echter ook een keerzijde: hoeveel extra digitale informatie kunnen we er nog bij hebben? Moet nu echt alles bewaard worden voor het nageslacht? Het is verleidelijk om die vraag met ‘ja’ te beantwoorden, maar als we dat doen: gaan we dan niet voorbij aan de enorme kosten van digitalisering. Is het gerechtvaardigd om er zoveel tijd aan te besteden? Wordt al die pracht en praal straks nog wel gevonden?

Ik heb er geen antwoord op maar stond er wel weer even bij stil toen ik op een beeldrapportage van Boing Boing stuitte, van juni vorig jaar. In een reeks foto’s en video’s wordt het digitaliseringsproces bij Library of Congress voor het voetlicht gebracht. Schitterend.

@

5 Reacties

  1. Bas schreef:

    Mooi in beeld gebracht, dat digitaliseringsproces bij de Library of Congress.
    Tja, wat moeten we bewaren? Een interessant probleem waar volgens mij in ieder tijdperk weer een ander antwoord op gegeven wordt. Er zit in wat over is uit de geschiedenis een behoorlijke willekeur. Vaak is het helemaal geen resultaat van een bewust keuzeproces, maar wat toevallig door omstandigheden bewaard is gebleven. Er kan van alles bewaard worden maar er moet denk ik niets.
    Ook in de toekomst zal men het doen met wat er over is. En als dat teveel is verdwijnt het vanzelf omdat men er gewoon niet meer naar om kijkt, opslagsystemen veranderen, brand uitbreekt etc.etc. Bewaren is leuk, vind ik maar nodig is het niet echt.

  2. Tsja, zit ook wat in. We kunnen goed voort zonder gigabytes aan informatie uit de Romeinse tijd. Aan de andere kant: als het KAN…ik vind het bijvoorbeeld wel jammer dat ik niet bij veel meer digitale dossiers kan rondom de Wiki. Zou me veel tijd besparen. Het is leuk om te zien dat papier soms nog wat toevoegt…maar het voelt toch ook weer een beetje gedateerd…

  3. Bas schreef:

    Inderdaad leuk als het kan. Wie zou niet graag wat filmmateriaal zien uit bijv. de middeleeuwen. En zeker, je wilt eigenlijk altijd meer weten dan er beschikbaar is. Ik zoek me soms rot naar feiten waarvan ik denk dat ze toch te vinden moeten zijn op internet, maar niet altijd loopt zo'n zoektocht goed af.
    Ik ben ook een sterk voorstander voor zoveel mogelijk transparantie, maar meer (informatie) is niet altijd beter.
    Het feit dat we zelf voortdurend vergeten houdt ons gezond. We zouden anders snel gek worden, denk ik. Misschien geldt dat ook wel voor kennis vergaren en bewaren in ruime zin. Meer weten is leuk, maar het moet nog wel behapbaar blijven.

  4. JoG schreef:

    Liever digitaliseren dan 'zomaar' vernietigen. Ik denk aan het volgende bericht: 'Vernietiging archief Limburgse architecten culturele wandaad' / Limburgs archief blijkt vernield (2)

  5. @Bas: mee eens: vergeten is soms ook best goed. De vraag is dan WAT je wilt vergeten en wat niet 🙂

    @Joost: je reactie was (misschien door de links) inderdaad als spam gemarkeerd. Dat komt gelukkig niet zo gek vaak meer voor.

    Bij de links moet ik denken aan een verhaal van drie jaar terug, over de beeldarchieven van de NASA. Dat zijn gekkere dingen, inderdaad.

Reageer