clear

zoeken

search

Open Belgium: open data voor iedereen

27 september 2010

Open moet het zijn, weet je nog? In Nederland wordt er nog steeds gewerkt aan een ‘open data-catalogus’, in België is men al zo ver. Welkom, Open Belgium!
De tekst van de website:

Of het nu om overheidsgegevens, wetenschappelijke, medische of technologische kennis gaat: in heel wat werkvelden bestaat er een (grote) spanning tussen het vrijgeven van data, of om dat omwille van commerciële of andere belangen niet te doen. Met OpenBelgium.be willen we ervoor ijveren om zoveel mogelijk data open te stellen en die data makkelijk toegankelijk en bruikbaar te maken. Op die manier kunnen mensen beter geïnformeerd worden, kunnen programmeurs met die data aan de slag om interessante toepassingen te bouwen, en kunnen onder meer wetenschappers verder bouwen op vrij beschikbare gegevens.

Zie ook de presentatie van Krimson.

@

7 Reacties

  1. Robert schreef:

    Cool! Ze hebben nog niet veel data om te delen, maar het is bemoedigend dat een aantal organisaties zich er al aan gecommitteerd hebben.

    Strak design overigens van onze zuiderburen. Het is er eentje om door een ringetje te halen.

    Greetz

  2. De basis is gelegd hoe dan ook! Vind het er ook wel mooi uitzien inderdaad.

    The only way is up 🙂

  3. Ton Zijlstra schreef:

    Mooi initiatief! De vergelijking met NL gaat in die zin mank, dat het in Nederland de overheid zelf is die een open data catalogus aan het lanceren is, als onderdeel van beleid en wetgeving in richting open overheid. Dit najaar moet dat op overheid.nl tot een tastbaar resultaat leiden (de vorming van het nieuwe kabinet zorgt voor wat vertraging, maar de voorstellen zijn klaar). Een lijst met NLse databronnen vanuit een prive-initiatief is er op meerdere plekken (en dus ook zeer gefragmenteerd), en niet in een mooie presentatie zoals Open Belgium.

  4. @Ton: bedankt voor je aanvullingen. Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

  5. leuk initiatief, hopelijk gaan ze het gaandeweg ook beter ontsluiten, zodat het geen openbare hooiberg met naald word

  6. @Benoit: die zoekfunctie is inderdaad nog niet optimaal. Wordt vast wel aan gedacht, toch?

  7. Het zou nogal contra productief zijn anders. Hetgeen in België niet nieuw zou zijn, maar hopelijk komt dat inderdaad nog.

Reageer