clear

zoeken

search

Eenvoudig vergelijkbare boeken adviseren: 6 boekensites bekeken

11 juli 2010

Het netwerk van Zeeuwse Bibliotheken is klein. Daarom is het niet verwonderlijk dat ik bij mijn nieuwe werk- en opdrachtgevers te maken krijg met projecten waar ik in het verleden ook (zijdelings) bij betrokken was. Een van die projecten is de Wiki voor Romanadvisering. Met die Wiki is men inmiddels aan de slag gegaan en we onderzoeken nu hoe je er op de prettigste en meest laagdrempelige manier mee kunt werken. De vraag die ik daarbij het meest gesteld heb horen worden is: “wat voegt het platform toe aan bestaande boekenwebsites die voorzien in aanbevelingen?”. Dat is een terechte vraag.

Om dat vast te stellen heb ik eens gekeken naar een aantal verschillende boekensites. Als zoektermen gebruikte ik ‘Huxley + Island’ en ‘Wolkers + Roos’.

 • Bol.com viel me tegen. Onderin het scherm kun je wel verder zoeken naar boeken met dezelfde kenmerken, maar thematiek speelt daar maar een beperkte rol in.
 • Amazon doet het veel beter. Het befaamde ‘Customers Who Bought This Item Also Bought…’ levert in het geval van Huxley’s boek interessante en relevante titels op, waar je makkelijk en visueel doorheen kunt scrollen. Dat lijkt een prima tool te zijn.
 • Met Dizzie ben ik snel klaar. Er is een andere zoekvraag nodig en vervolgens stamel ik: ‘welke aanbevelingen?’
 • Worldcat dan. Die catalogus geeft zo nu en dan uitstekende suggesties, maar soms ook helemaal niet. Rechts in beeld verschijnt soms ‘meer in deze trant’. Ik krijg de indruk dat je met Worldcat Identities  sneller verwante werken vindt.
 • Op het nieuwe Boekensalon verdwaalde ik binnen enkele minuten in omslachtigheid en staakte daarom mijn test.
 • Tot slot mijn persoonlijke favoriet Library Thing. Daar krijg je goede en uitgebreide aanbevelingen, via een speciale pagina of ‘gewoon’ in de titelbeschrijving. Voor een recent Nederlands Boek (Treur) lijken de aanbevelingen iets minder sterk te zijn.
  In Digitale Bibliotheek 5 las ik het interessante artikel Vlaams Denkwerk, van Rosemie Callewaert, over http://zoeken.bibliotheek.be/. Zij wees onder meer op de integratie van Library Thing in deze optimaal ingerichte versie van de Aquabrowser (ABL). En inderdaad: zoek daar op ‘island huxley’ en de aanbevelingen (leestips) van Library Thing verschijnen gewoon meteen in het scherm. Prachtig.
Misschien ben ik bevooroordeeld maar Library Thing en Amazon komen als de meest krachtige instrumenten naar voren, die je doen beseffen dat het zelf aanleggen van boekenlijsten alleen zinvol is als het gaat om titels die niet in deze catalogi zijn opgenomen. Mijn verwachting is dat het dan vooral om nicheliteratuur zal gaan, of om ‘hyperlokale werken’. Mijn advies zal dan zijn om in de Wiki vooral veel te linken naar bestaande websites. Voor de dienstverlening maakt dat tenslotte niets uit, en het bespaart je ontzettend veel werk.
Dat werk gaat ‘m overigens vooral zitten in het aanbrengen van links naar de Zeeuwse Aquabrowser. Zo makkelijk als die worden gegenereerd in Worldcat of Library Thing, zo moeilijk zijn ze handmatig te genereren in ABL. Dat kost uren werk. Dat zullen we voorlopig omzeilen door, waar mogelijk, lijsten aan te maken in Worldcat. Die krijgen, net als de afzonderlijke titels, wel een permalink en leiden je desgewenst ook naar de catalogus van de bezittende bibliotheek. Ook niet ideaal, maar altijd nog beter dan werken met vijf pagina’s ingewikkelde commando’s/codes.
Mijn indruk is dat je voor het delen van je advieslijsten met collega’s het beste kunt zoeken in/verwijzen naar Library Thing of eventueel zelf opslaan in Worldcat. Zelf veel tijd besteden aan verwijzingen moet je alleen doen als de titels op die plekken niet zijn te vinden.
En als ik voor mezelf spreek: als ik een klant snel aan verwante titels, die ik zelf niet ken, wil helpen, dan zijn Amazon en Library Thing mijn favoriete bronnen.
Daarom pleit ik ook al jaren voor het benutten van LT en vind ik het prachtig om te zien dat ‘het Vlaamse denkwerk’ daar ook toe geleid heeft. Het bespaart je gewoon enorm veel onnodig werk. Je kunt nog eens een keer glimlachen bovendien.
@

3 Reacties

 1. Brucevdk schreef:

  Qua boekensites heb je tegenwoordig naast Library Thing ook de Nederlandse Boeklezers.nl (jouw blogpost), boekenliefde.nl (jouw blogpost) en Watleesjij.nu en de internationale Goodreads en (Amazon) Shelfari. Amazon had ook al enige tijd (in ieder geval sinds 2008) de Your Media Library.

 2. Brucevdk schreef:

  Qua boekensites heb je tegenwoordig naast Library Thing ook de
  Nederlandse Boeklezers.nl (jouw
  blogpost
  ), boekenliefde.nl
  (jouw
  blogpost
  ) en Watleesjij.nu en de
  internationale Goodreads en (Amazon)
  Shelfari. Amazon had
  ook al enige tijd (in ieder geval sinds 2008) de Your Media Library.

 3. Het aanbod neemt alleen maar toe, zo lijkt het. En dan nog Boekensalon etc….meer aanbod dan vraag lijkt het wel…

Reageer