clear

zoeken

search

Het onbevredigende verhaal achter de goedkopere tabak van Drum

11 mei 2010

Ik stel mijn lokale drugsdealer maar zelden vragen over zijn dope maar als ik dan eens een vraag stel verwacht ik  eigenlijk ook wel een bevredigend antwoord. Persoonlijke dienstverlening onderscheidt de kleine middenstand immers van de grote (supermarkt-)ketens.

Een jaar of tien geleden werd ik ook al eens teleurgesteld. Op een zeker moment merkte ik dat mijn favoriete wegwerpaansteker, van het Nederlandse merk Poppell, niet meer te koop was. Zelfs niet bij de supermarkt waar je ze voorheen kon kopen in verpakkingen van drie stuks, tegen de prijs van een gulden vijfennegentig. Toen ik bij verschillende tabakszaken informeerde waarom de Poppell niet meer in de handel was, kon niemand mij daar een antwoord op geven. Op internet ontdekte ik dat Poppell inmiddels was overgenomen door Swedish Match, het bedrijf achter de beroemde Säkerhets Tändstickor. Juist ja, de lucifers in het doosje met de zwaluw.
Ik besloot mijn vraag daarop per mail te stellen, bij de klantenservice in het Zweedse Uddevalla. Na twee maanden ontving ik een reactie van een productmanager. Hij liet mij weten dat de laatste 6000 aanstekers kort daarvoor van de lopende band waren gerold en dat alle productie-activiteiten daarna gestaakt zouden worden. Ze konden niet meer op tegen de stroom goedkopere (en inferieure) aanstekers van Japanse concurrenten als Tokai. Kapotgeconcurreerd dus. Het probleem van de Poppell (geen regelaar voor de hoogte van de vlam!) was dat hij veel te lang meeging. Daarom was ik er ook zo dol op. Er zat niets anders op dan overstappen op Bic. Een goede tweede, als het gaat om wegwerpaanstekers die lang meegaan.
Een grappige bijkomstigheid van mijn nieuwsgierigheid was het feit dat een groep mensen uit de Middelburgse Horeca met mij meeleefde. Die mensen toverden de Poppells opeens massaal tevoorschijn. Oude exemplaren uit kasten, koektrommels en gereedschapskisten. Iemand schonk me zelfs een verguld exemplaar. Het was krankjorum. In een paar weken tijd verzamelde ik genoeg aanstekers voor drie jaar.

Maar ik dwaal af. Dit verhaal gaat over Drum, halve verhalen en onduidelijke marketing. Dit verhaal gaat -alweer- over Imperial Tobacco.

Eergisteren zag ik een vriendin een sigaretje rollen met tabak uit een mij onbekend pakje Drum. ‘Drum Economy’ heette het. Toen ik haar vroeg wat het verschil was met gewone Drum zei ze: ‘alleen de prijs, deze tabak is 75 cent goedkoper’. Toen ik er eentje probeerde proefde ik inderdaad geen verschil en op het zegel las ik dat het pakje net als het mijne 42,5 gram tabak bevatte. Dat vond ik merkwaardig. Toen ik het even snel googlede op mijn telefoon kwam ik alleen een artikeltje op profnieuws tegen:

Imperial Tobacco Nederland (ITN) wil met de introductie van Drum Economy de weggelopen shagroker terugwinnen. Daarmee wil de marktleider tevens de prominente positie van A-merkshag waarborgen.
[…]
Het marktaandeel van ITN op de shagmarkt bedraagt 51,5%. Het heeft in de loop der jaren de shagprijs zien stijgen van 1 euro in 1980 naar 5 euro in 2007, maar naar eigen zeggen heeft het bedrijf altijd het belang van de handel in het oog gehouden. Het bewerkstelligen van relatief hoge marges bracht echter wel met zich mee dat 150.000 rokers de overstap maakten naar goedkopere shagmerken.
[…]
ITN wil met de introductie van Drum Economy tevens het gat dat er van oudsher gaapt tussen sigaretten en shag dichten. Het A-merk Drum moet met de nieuwe, goedkopere variant voor iedere consument weer bereikbaar worden.

Op zich kan ik me goed verplaatsen in deze redenering maar het eerste dat dan vervolgens in mij opkomt is: ‘dan gaat toch iedereen deze variant roken, als er verder geen verschil is?’. De vriendin zei dat je het alleen krijgt als je er speciaal naar vraagt.

Vanmiddag besloot ik de proef op de som te nemen bij mijn dealer. De dame achter de kassa kende de variant inderdaad maar vertelde me dat ze het niet meer op voorraad had. “Dat liep niet goed bij ons”. Dat is toch op z’n minst opmerkelijk te noemen, als de shag hetzelfde is als gewone Drum, behalve dan qua prijs. In de kroeg werd mij verteld dat de Drum wel besteld kan worden maar dat er minder in een pakje zit. Dat moet dan een oude bestellijst zijn geweest want van de gewone Drum heeft Imperial Tobacco inmiddels ook weer 2,5 gram afgesnoept.

Uit een jaarverslag op de site van Imperial Tobacco maak ik op dat Drum Economy al twee jaar op de markt is en dat de eerste verkoopcijfers veelbelovend zijn. Hoe kan het dan dat niemand die ik ken dit rookt?Waarom verkoopt bijna geen enkele winkel deze variant? Waarom heb ik er geen reclames van gezien?

Ik voel me als een junk die steeds harder genept wordt door zijn dealer en kijk een tikkeltje jaloers naar de verslaafde zuiderburen, die 7,5 gram meer krijgen voor een euro minder. Ik houd er niet van om op de kleintjes te letten, maar dit is een principekwestie. En ik haat het als ik geen bevredigende antwoorden krijg op doodgewone vragen.

Zo. Genoeg gemekkerd voor nu. Door erover te schrijven ben je het ook weer kwijt 🙂

Gerelateerd:
Imperial Tobacco: klanten val je niet lastig, die belazer je
Tabak, langer dan een vloeitje: een urban legend
Roken 2008: creatief met alternatieven

@

Afbeelding: Geheugen van Nederland

19 Reacties

 1. Thijs schreef:

  Goed stuk! In mijn dagen als roker heb ik mij vaker dan eens afgevraagd waar de ronde, bruine Bic® was gebleven. Ook een volhouder!

 2. @Dank je Thijs! Die bruine Bic kan ik even niet voor me halen, maar ik geloof je meteen, als je zegt dat het een goede was.

 3. wereldvansofie schreef:

  Wat een schokkend bericht 🙂
  Ik heb ook nog nooit gehoord van de goedkopere variant. Heb je wel een dealer kunnen vinden in M. en omstreken en zo ja, waar zit-ie dan?
  Ik zal ook eens informeren bij de lokale benzinepomp.

 4. Bas schreef:

  Goed en leuk verhaal. Ik hou wel van dit soort uitzoek en vastbijt stukken.

 5. Annie Maessen schreef:

  Ga het ook eens navragen.
  Ik probeer, ondanks de "afgesnoepte inhoud" net zo lang met een pakje te doen. Als dat dan ook 75 cent goeiekoper kan vang ik 2 vliegen in 1 klap. Ha.
  Neemt niet weg dat ook ik me bedonderd voel.

 6. Remco schreef:

  daarom rook ik Samson 🙂

  maar dat zijn waarschijnlijk net zulke boeven.

 7. boesje schreef:

  Beste Edwin, was stoppen met roken niet de beste oplossing geweest? Dan had je geen probleem gehad met het verdwijnen van je Poppell en je ergernissen over de prijs van een pakje shag waren er hoogst waarschijnlijk ook niet geweest.

 8. @Cis: ik begreep dat de Albert Heijn of Agrimarkt het hebben, als je ernaar vraagt. Voor de rest zou ik nog geen dealers weten.

  Overigens: de dinsdag wordt voorlopig mijn 'vaste'dag in Goes. Werk jij op die dag nu ook?

  @Bas: dank je wel. Ik vind het ook altijd leuk, ook om er verslag van te doen.

  @Annie: dat heb ik zelf heel snel opgegeven. Ik had het lange tijd ook niet eens door. Mooi dat goeiekoper. Dat is Brabants 🙂

  @Remco: daar begon ik ooit ook mee, maar die tabak was op een gegeven moment steeds zo vochtig. Toen ben ik overgestapt, jaren geleden.

  De tabaksindustrie is een grote boef inderdaad 🙂

  @Boes: Ja, en dat is dus net niet de optie die in beeld kwam. Zorgvuldig wachten tot het te laat is he…

 9. wereldvansofie schreef:

  Ja, van 9.45 tot 17.15 uur. Heb je daar wat aan? Laat het me maar even weten. Mijn mail adres staat in Groupwise.

 10. Dank Cis, maar volgens mij is het wel de bedoeling dat ik eerder begin. We hebben het daar niet expliciet over gehad maar de meesten beginnen rond half negen volgens mij? Ik houd het voorlopig maar even bij de trein van 8 uur of half 9 denk ik, maar als het anders is laat ik het je zeker weten!

 11. Anoniem schreef:

  vandaag tot de ontdekking gekomen dat de drum economy binnenkort onder de naam gauloises verkocht gaat worden, maar tot mijn grote verbazing staat op dit pakje drum economy vermeld dat het nicotine gehalte 1,3mg is. Een vergelijk met mijn oude economy pakje verteld me dat het 0,9 mg nicotine bevat.
  Welk pakje spreekt de waarheid?
  geen van beide waarschijnelijk.
  een verhoogd nicotinegehalte zullen verlaafde rokers alleen maar als prettig ervaren ben ik bang.

 12. Huh? Nu begrijp ik er helemaal niets meer van. Is Gauloises ook van Imperial Tobacco dan? En de prijs verandert dan niet ofzo?
  Waar las je dat?

  Het verhaal wordt alleen maar vreemder :-/

 13. Roelof schreef:

  De kwestie over Drum Economy wat voor shag er in zit, kan ik je verzekeren dat er wel degelijk een goedkopere variant shag er in zit. Dat jij de zelfde belevenis bij het roken hebt bij beide shag soorten is eigen een compliment voor de shag makers en samen stellers. Over de gewichten van de pakjes shag ligt bij de regering. Voor de zoveelste keer was er weer een prijs stijging. Imperial Tobacco heeft de keus gemaakt om minder in het pakje te doen. Hierdoor bleef de prijs voor een pakje gelijk maar het gewicht omlaag. Hiervoor zul je bij onze regering moeten wezen die de rokers als uitmelk koe gebruiken. Dat het goed koper in België is, dat klopt. Hier zit de zelfde shag in als de Nederlandse markt. Hoe ik dit weet. Ik vul elke dag jullie pakje shag met veel plezier.

 14. @Roelof,

  Dat is interessant! Iemand die het verhaal van nabij kent! Hartelijk dank voor je reactie. Ik ben dan wel meteen benieuwd wat de verschillen zijn in de tabak. Zijn het andere bladeren? Anders bewerkt? Ik denk dat ik met mijn doorgerookte smaak veel smaaknuances mis. Je proeft het verschil tussen licht en zwaar, maar of het Kentucky of Virginia (of zijn dat ook maar namen?) is, dat zal ik wel niet kunnen proeven.

  De overheid gebruikt roken inderdaad als melkkoe. Vind het altijd vreemd dat er zoveel wordt verdiend aan dingen die slecht zijn voor de burgers: roken, drank, gokken. Men neemt de accijnzen maar wat graag op in de begroting.

  Imperial op z'n beurt zou daar wel transparanter over kunnen zijn vind ik. Dat het zo moet wil nog niet zeggen dat je er niet duidelijk over hoeft te communiceren toch?

  Maar hoe dan ook bedankt voor de feedback. Zeer gewaardeerd Roelof!

 15. Roelof schreef:

  Gauloises is een paar jaar geleden over genomen door Imperial Tobacco.Gauloises werd eerst in Frankrijk gemaakt. Nu zins kort word de productie in Joure gemaakt. De fabriek in Frankrijk is gesloten. Ik kan jullie verzekeren dat drum economy niet gelijk is aan de Gailoises en ook niet zal gebeuren. Het zijn twee hele verschillende tabak soorten. De nicotine gehalte is bij beide shag soorten ook verschillend hierdoor. Je hebt te maken met verschillende soorten melanges. De nicotine gehaltes worden elke dag meerdere keren gecontroleerd in het lap. En neem van mij aan dat het precies is wat er op een pakje staat. Dit word allemaal gecontroleerd door de overheid.

 16. Het wordt al een stuk duidelijker zo. Nogmaals bedankt!

 17. De vries schreef:

  De pakjes van 40gram worden in het oosten (zevenaar, rijnwaarden, didam etc) nog vollop verkocht en zijn bij ALLE supermarkten en tankstations verkrijgbaar.

  1. deverstokteroker schreef:

   Allen daarheen dan 🙂

 18. @ De Vries: ik denk dat je die van 50 gram bedoelt? Binnenkort verandert het huidige pakje ook weer las ik: nu wordt het inderdaad 40 gram :-/

Reageer