clear

zoeken

search

Kenniskantoor: een informatieplatform voor bibliotheekprofessionals

10 maart 2010

Een jaartje geleden bezocht een kleine delegatie van het Belgische Bibnet Middelburg, om met mij van gedachten te wisselen over de digitale bibliotheek en communities. Dat was een plezante ontmoeting, waarin we niet alleen spraken over de mogelijkheden en beperkingen van Ning en Drupal, maar ook over valkuilen van het sociale web en over de verschillen tussen het Nederlandse en Vlaamse bibliotheekwerk.

In december schreef ik al over ‘de mooie nieuwe jas van Bibliotheek.be’, vandaag mag ik een nieuw hoofdstuk aan dat verhaal toevoegen: Bibnet heeft onlangs Kenniskantoor gelanceerd: een kennis- en informatieplatform voor bibliotheekprofessionals.
De introductietekst vermeldt onder meer:

Dit is een site voor en door bibliotheekprofessionals, of andere mensen die te maken hebben met bibliotheekwerk en bibliotheekbeleid. Je vindt hier informatie relevant voor bibliotheken, samen met ervaringen, impressies of beschouwingen van collega’s. Cases, nieuwtjes, studiedagen, nieuwe technologieën, tips en tricks, ze krijgen allemaal een plaats.

Kenniskantoor is een onderdeel van het domein Bibliotheek.be en ziet er net zo fris en fruitig uit als de moedersite. Ook deze site is gebouwd met Drupal.

Uiteraard hebben we vorig jaar ook besproken of het geen goed idee zou zijn om een Vlaams kennisplatform onderdeel uit te laten maken van Bibliotheek 2.0. We concludeerden toen echter dat Ning te veel beperkingen heeft als het gaat om de koppeling met andere websites en informatiesystemen en als het gaat om de terugvindbaarheid van de daar geplaatste informatie. In die zin is de keuze om zelf een platform te bouwen dus heel begrijpelijk.

Postings van ZB Digitaal, die ik voorzie van het label Bibnet, zullen ook op Kenniskantoor getoond worden. Dat vind ik natuurlijk prachtig. Ik heb de RSS-feed van Kenniskantoor op mijn beurt weer toegevoegd aan de homepage van Bibliotheek 2.0. Zo is de cirkel mooi rond.

Kenniskantoor bevindt zich nog in de testfase. Feedback is welkom. Mijn bijdrage in dat kader: ik mis nog een overzicht van de leden van het platform.

Rest mij de collega’s veel succes en plezier te wensen met deze aanwinst. Ik hoop dat het een vruchtbare oase voor bibliotheekvernieuwing zal worden en dat er veel geblogd zal worden. Dat is in het Belgische bibliotheekwerk namelijk nog geen vanzelfsprekendheid (zie ook de reactie van Benoît op deze post).

Op de feed heb ik in ieder geval een abonnement genomen.

@

Reageer