clear

zoeken

search

Worldcat ontsluit aanwinsten van bibliotheken

30 mei 2009


In een nieuwsbrief van OCLC las ik vanochtend dat je in Worldcat voortaan ook de aanwinsten van aangesloten bibliotheken kunt bekijken. Omdat het tonen van aanwinsten m.i. een van de belangrijkste pijlers van onze dienstverlening is klikte ik me onmiddelijk een weg naar de pagina van de Zeeuwse Bibliotheek in Worldcat.

Het overzicht van OCLC oogt beter dan de lijst met aanwinsten in onze webopac maar kent geen mogelijkheden om te beperken op materiaalsoort, SISO of genre. De toegevoegde waarde van deze nieuwe feature leek mij daarom niet al te groot. Totdat ik rechts op de pagina het rss-icoontje ontwaarde. Dagelijks alle aanwinsten kunnen zien in Netvibes? Dat wil ik dolgraag! Toen ik klikte op de link zag ik echter dat de feed niet werkt. Balen.

Ik zal het de komende tijd in de gaten houden. RSS is namelijk het enige waar ik zelf echt in geïnteresseerd ben. Als het gaat om de klant begin ik het steeds lastiger te vinden:

 • Als ik verwijs naar een titel in Worlcat moet er een paar keer worden doorgeklikt om bij de aanvraagmodule te komen. Daar blijkt dan dat het boek wel al is ingevoerd in de catalogus maar nog niet kan worden aangevraagd omdat het boek nog niet in ons bezit is
 • In de Aquabrowser kun je het boek vinden door het eerste deel van de titel in te voeren en kun je meteen op de knop ‘aanvragen zoek & boek’ klikken
 • Dat is dan weer duidelijker dan de knop die onderaan in de webopac is te vinden
 • Het bestaan van de aanvraagmogelijkheid verhult echter dat het boek er nog helemaal niet is. Een aanvraag zal dus ook niet snel gehonoreerd worden. Het systeem is nog niet slim genoeg om dat af te dekken.

Als ik kijk naar de overige mogelijkheden van de drie systemen denk ik dat de klant op dit moment het meest gebaat is bij de Aquabrowser. Die biedt het beste overzicht en de meest uitgebreide zoekmogelijkheden.

Beroepsmatig vind ik het echter interessanter om te zien hoe Worldcat zich ontwikkelt. Daar wordt het hardst gewerkt aan nuttige koppelingen, kun je werken met permalinks en referenties en is personalisering al beter uitgewerkt. Daar komt bij dat het zeker is dat we van OCLC nog wel meer kunnen verwachten. Een uitwerking van de resultaten van de Mashaton bijvoorbeeld.

De voorlopige conclusies is dat Worldcat zich nog steeds niet heeft ontwikkeld tot die ene catalogus waar je je klanten naar wilt verwijzen. Dat geldt echter ook voor de andere zoeksystemen. Die winnen het nu vooral nog door de koppeling met aanvraag- en reserveringsmodules. Op de vraag wie van de leveranciers nu uiteindelijk het meest complete zoeksysteem zal gaan leveren blijf ik het antwoord dan ook nog steeds schuldig.

Three Opacs for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for Mortal Men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
One Opac to rule them all, One Opac to find them,
One Opac to bring them all and in the darkness bind them
In the Land of Mordor where the Shadows lie.

Vrij naar Tolkien

@

2 Reacties

 1. Klinkt leuk 🙂

  Het zou wel is een ideale oplossing kunnen zijn om alsnog op een vlotte manier een gezamenlijke catalogus voor bibliotheken met andere besturingssystemen te laten zien. Niet dat het op zich afstemmen zo enorm moeilijk is, maar het willen … dat lijkt toch meer naar de lange baan te gaan.

  Al lijkt WorldCat het precies wel nog niet zo ver te hebben doorgedreven?! Wel leuk om weten dat dit mogelijk is. Bedankt Edwin 🙂

 2. @Benoit: het zou prachtig zijn als alle ontwikkelaars de koppen eens bij elkaar zouden steken om alles samen te voegen en op elkaar af te stemmen. Waarschijnlijk is het weer het grote geld dat hen daarvan weerhoudt.

  Dus als nu eens een bibliotheek met OS-sytemen als Koha zou gaan werken, kan er hier eens onderzocht worden of daar wel valt te combineren en doorontwikkelen…

Reageer