clear

zoeken

search

Leestip: Banksy Wall and Piece

25 april 2009


Ik ben dol op Banksy. Ik gebruik zijn werk regelmatig, zoals hier, hier en hier.

Dat er ook een boek bestaat van zijn werk wist ik niet. Gisteren bezocht ik de Drukkery om De Uitvreter van Nescio te kopen. Onderweg naar de afdeling romans zag ik Wall and Piece opeens staan, frontaal opgesteld. Ik greep het boek meteen, keek alleen even hoeveel het kostte en kocht het.

Daar heb ik geen spijt van gekregen. Het is een geweldig mooi boek. Het is een boek naar mijn hart.Vannacht ben ik er mee in slaap gevallen.

Het gaat niet alleen om Banksy’s kunst, het zit ‘m ook in de citaten, het achterliggende linkse gedachtengoed, en het confronterende karakter van zijn werk.

Over graffiti zegt Banksy onder meer:

The people who run our cities donโ€™t understand graffiti because they think nothing has the right to exist unless it makes a profit. They say graffiti frightens people and is symbolic of the decline of society, but graffiti is only dangerous in the mind of three types of people – politicians, advertising executives and graffiti writers
The people who truly deface our neighbourhoods are the companies that scrawl their giant slogans across buildings and buses trying to make us feel inadequate unless we buy their stuff. They expect to be able to shout their message in your face from every available surface but youโ€™re never allowed to answer back.

Banksy is genieten, dames en heren. Banksy maakt de rebel weer in je los. Alleen daarom is het al interessant om het boek aan te schaffen. Als je daar geen zin in hebt moet je je toch op z’n minst even lekker onderdompelen in de grote Flickrpool over de Kunstenaar. Met een grote K inderdaad.

Op Hiphopinjesmoel is een bespreking van het boek te vinden.

A lot of people never use their initiative because no-one told them to

@

5 Reacties

  1. boesje schreef:

    Ik dacht dat je aan het genieten was van je soep en de tevens door de lieftallige dame gebrachte broodjes? Maar neen, meneer geniet weer meer van zijn boek. Laat ze het maar niet horen, jij rakker.

  2. Die had ik reeds opgepeuzeld ouwe floeperd..en zij was reeds met de Noorderzon vertrokken.

    Maar smikkelen was ‘t ๐Ÿ™‚

  3. Daan schreef:

    Vraag me ineens of zijn werk voor Blur er ook in staat? //bit.ly/SZPry

  4. festina lente schreef:

    Eerlijk gezegd vind ik graffiti soms mooi, en soms ook niet (dat ligt natuurlijk aan de kunstenaar, het werk en de plek). Maar Banksy is natuurlijk top!

    Vanmorgen hoorde ik trouwens toevallig weer zo’n grappige fout die een Nederlander die dacht dat hij het Engels beheerste: die vertelde zijn publiek over het verwijderen van de gravity in Amsterdam. Waarop men hem toch wat vreemd aangekeken had.

  5. @Daan: volgens mij staat die afbeelding er niet in nee. Ik zal nog eens goed kijken, als ik weer thuis ben ๐Ÿ™‚

    @Festina: dat is altijd een beetje het probleem met graffiti. Gasten die net zijn begonnen eigenen zich ook muren toe…en tags maken het er ook niet echt beter op…

    Gravity? Dat is wel een listige fout inderdaad ๐Ÿ™‚

Reageer