clear

zoeken

search

Brits Nationaal Videogame Archief krijgt gestalte

27 december 2008


Dat het goed is dat er veel aandacht is voor de conservering en duurzame opslag van informatie behoeft geen discussie meer. Denk ik. Dat videogames inmiddels ook in aanmerking komen voor conservering had ik nog niet bedacht. Er zijn immers talloze emulators beschikbaar, alsmede virtuele en fysieke gamemusea.

In Groot-Brittannië zag men wel in dat videogames ècht bewaard moeten worden voor het nageslacht, al was het maar omdat ze inmiddels een belangrijke rol spelen in onze cultuurbeleving. Nottingham Trent University en the National Media Museum gaan daarom samenwerken om een Nationaal Videogame Archief van de grond te krijgen:

Announced in September 2008, the Archive is working to preserve, analyse and display the products of the global videogame industry by placing games in their historical, social, political and cultural contexts. This means treating videogames as more than inert, digital code: at the heart of the National Videogames Archive is the determination to document the full life of games, from protoypes and early sketches, through box-art, advertising and media coverage, to mods, fanart and community activities.

Het project behelst dus meer dan conservering alleen: het zal ook de ‘complete levens’ van videogames in kaart brengen. Zie ook de FAQ.

Ik vermoed dat het initiatief door velen lang niet even belangrijk gevonden zal worden als, bijvoorbeeld, onze Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. Zelf denk ik dat het cultureel belang van games op de langere termijn vanzelf duidelijk zal worden en dat het Nationaal Videogame Archief daardoor automatisch een voortrekkersrol zal krijgen. Dat hebben ze goed gezien, die Britten.

@

Reageer