clear

zoeken

search

De Wiki en Widget van de bibliotheek Deventer

09 maart 2008


Ik roep hier maar wat vaak dat bibliotheken meer vaart zouden moeten maken met (digitale) vernieuwing van de dienstverlening en mijn toon is daarbij niet zelden cynisch. Dat betekent echter niet dat ik geen oog heb voor positieve ontwikkelingen. Integendeel.

Vandaag attendeerde Jos Debeij me op twee mooie ontwikkelingen in de Bibliotheek Deventer: een Widget en een Wiki.

Dit is de welkomsttekst van de Wiki:

Welkom op de wiki.obdeventer, de wiki van de Openbare Bibliotheek Deventer. Hier kunt u zelf artikelen schrijven die iets te maken hebben met Deventer. U heeft bijvoorbeeld een verhaal geschreven over Deventer. U weet iets over een historische plek of bekende Deventenaren. Of u bent een inwoner en u heeft een gedicht geschreven dat u graag met anderen wilt delen. U kunt het allemaal kwijt in de wiki.obdeventer.

Als ik het goed zie in de geschiedenis van de lemma’s is de inhoud van de wiki op dit moment vooral aangeleverd door een medewerker. Het is goed dat er alvast een basis is gelegd. Dan ziet het publiek meteen wat er zoal mogelijk is. De dossiers zien er goed uit, vind ik. Kijk maar eens in het dossier over Hafid Bouazza, bijvoorbeeld. En mooie lay-out en tot de nok gevuld met nuttige links.

Met de Widget kun je direct zoeken in de catalogus van Deventer. Op het web zijn widgets inmiddels gemeengoed maar in de Nederlandse bibliotheekwereld nog niet bepaald. Daarom vind ik dit mooie initiatief beslist het vermelden waard. Het is maar een kleine stap maar wat mij betreft wel een belangrijke!

Uit het meerjarenplan van de bibliotheek Deventer maak ik op dat men nog wel meer mooie plannen heeft, waaronder een koppeling met Library Thing.

Mooi toch?

@

7 Reacties

  1. Jan Tweepuntnul schreef:

    In Deventer snappen ze het!

  2. ik zal de 23 dingen groep van de Overrijsselse Bibliotheek Diensten deze pluim even in hun hoed steken!

  3. Hans schreef:

    Het is vooral veel edel handwerk.

  4. @ Allen: ere wie ere toekomt. Wat me overigens wel opviel in het meerjarenplan is dat zoekmachineoptimalisatie niet ecpliciet aan bod komt, of ik heb er overheen gelezen. Toch zou daar die wiki ook veel kunnen betekenen. Benieuwd of hij op termijn gaat opduiken. Dat hoop ik wel want juist dan verwordt het helemaal tot prachtvoorbeeld.

  5. Anoniem schreef:

    Beetje laat, maar voor de volledigheid: onze collega Esther
    (//bibliotheek20.ning.com/profile/EstherKuiper) heeft de widget gemaakt.

    De inhoud van de wiki wordt prima geïndexeerd door google. Probeer eens: dossier aya zikken.

    Henk Kamp (Bibiotheek Deventer)

  6. Hoi Henk,

    Bedankt voor de aanvulling. Ik heb haar meteen een nieuwsgierig berichtje gestuurd 🙂

    Groetjes

    Edwin

Reageer