clear

zoeken

search

InformatieProfessional transformeert

07 januari 2008


Zowel Jos als als Wouter schreven er al over: het vakblad InformatieProfessional slaat voorzichtig een nieuwe richting in en dat is een richting die mij persoonlijk goed bevalt.

Natuurlijk moet ik hier even de disclaimer opnemen dat ik vorig jaar een paar artikelen heb mogen schrijven voor dit blad (bij deze) en prettig contact heb/had met een enkele redactieleden maar ik meen het wel als ik zeg dat ik IP graag lees. Niet elk nummer spreekt tot mijn verbeelding maar ik roof het circuatienummer vaak even mee naar huis en lees dan bijna altijd alle artikelen. De nieuwsrubriek sowieso; dat is mijn favoriet. Ik ontdek er toch altijd weer links in die ik nog niet kende. Zo wil ik graag nog even kijken naar Recensieweb en Bookfair Online, uit het laatste nummer dat nu voor me ligt.

Maar ook de hoofdartikelen vind ik doorgaans wel interessant. Zo las ik net het boeiende verhaal van Helga Dietrich, die als informatiespecialist werkzaam is bij Yakult. Ze voorziet alle medewerkers in Europa (!) van relevante informatie. Het artikel daarna, Openbare Bibliotheken: toekomst of Titanic, van Hans Veen en Han de Vries, las ik vanzelfsprekend ook met veel belangstelling.

In het nieuwe Redactioneel lees ik tot mijn verbazing dat Jan Klerk ook is toegetreden tot de redactie, samen met Karolien Selhorst. Dat van Karolien wist ik al, maar het bericht dat Jan hier ook ruimte voor heeft gevonden kwam echt als een verrassing.

Ik ken Jan en Karolien goed genoeg om te weten dat dit aanwinsten zijn voor het blad. Daarom feliciteer ik vanaf deze plek zowel IP als de beide bibliobloggers. Ik heb alle vertrouwen in een vruchtbare samenwerking.

Wat helemaal mooi is, is het feit dat IP nu ook meer aandacht gaat vestigen op de website. Sommige artikelen worden nu zelfs online gepresenteerd. Dat is geweldig natuurlijk. Ik hoop dat de geïnteresseerde lezer op termijn het hele archief kan inzien of downloaden. Ik kan me niet voorstellen dat uitgever Otto Cramwinckel nog veel geld verdient aan die verstopte lange staart. Maar daar kan ik mezelf natuurlijk in vergissen…

Ik sluit me wel aan bij Wouter, als hij zegt dat het verwijderen van de verplichte login prioriteit zou moeten hebben. Ik kan mezelf best voorstellen dat er nog gezocht wordt naar een model waarbij een login bepaalde voordelen oplevert maar in principe is het de boosdoener van de huidige site. Als je bepaalde items helemaal wilt lezen is het drempelverhogend als je eerst moet inloggen. Dan jaag je als informatieprofessional snel door naar andere rss-feeds. Tijd is immers kostbaar. En het is wel een beetje te vergelijken met de discussie over het aanbieden van gedeeltelijke of volledige rss-feeds. Dat laatste leidt inderdaad tot minder verkeer naar je site maar wel tot meer liefde van je gebruikers. En ik ben er persoonlijk van overtuigd geraakt dat die liefde veel belangrijker is dan mooie cijfers.

Voor de rest zeg ik alleen maar: Thumbs Up of -in dit geval- Ip Up!

@

7 Reacties

  1. gerardbierens schreef:

    Het is een beginnetje, maar het gaat mij nog lang niet ver genoeg. Mag ik nog maar eens refereren aan mijn lijstje met 10 IP aanbevelingen? Zie hier.

  2. Balen Gerard,

    Ik wist nog dat je er een keer over had geschreven en zocht nog even kort in blogsearch, maar kreeg het zo snel niet boven water. Ik had beter even binnen je site kunnen zoeken.

    Maar goed, nu vul jij me gelukkig al aan, thanks.

    En zoals ik toen ook zei kan ik me zeker in je tips vinden maar hulde voor dat begin leek me ook niet verkeerd.

  3. Wow!ter schreef:

    Gerard,

    Ik ben het volledig met je eens. Het gaat nog lang niet ver genoeg. Maar ik tel de knopen, en dit stapje is waarschijnlijk een grote psychologische barriere die is geslecht. Ik zie met belangstelling uit naar de volgende veranderingen….

  4. Bedankt voor het complimentje. Het zou leuk zijn mocht ik jullie aanbevelingen allemaal kunnen bundelen en meenemen naar de redactievergadering. Ook voor BB wil ik dit graag doen.

    karolien

  5. Je hebt in ieder geval wat feedback bij elkaar hier nu 🙂

  6. Jan Tweepuntnul schreef:

    Ha Ed,
    Dank je voor het compliment. M’n actieve bijdrage aan het blad laat nog even op zich wachten omdat m’n vader vorige week is overleden. Toch nog onverwacht eigenlijk.
    grtz.
    Jan

  7. Oh Jan, gecondoleerd. Het spijt me om dat te horen.
    Ik vond je ook al zo stil.

    Ik wens je alle sterkte in deze moeilijke tijd!

    Take care.

Reageer