clear

zoeken

search

Kennismaken met Ubuntu: afscheid nemen van Windows

02 november 2007


Kroegmakker Remco (in de volksmond bekend als van Es) voert al maandenlang een stille guerilla voor het besturingssysteem Ubuntu.

Nu ben ik persoonlijk een groot voorstander van Open Source maar ik was, ondanks de enthousiaste verhalen van Remco toch wat huiverig om Ubuntu te installeren op mijn pc, en wel vanwege het uitgangspunt ‘Never change a winning team’. Mijn oude pc met, windows xp, draait namelijk al jaren als een zonnetje en ik kan me de laaste keer dat het spul vastliep niet eens herinneren. Ook van virii, spyware en andere ellende heb ik al tijden geen last meer. Of nauwelijks.
Dat is een situatie om te koesteren.

Maar toch, Remco verstaat de kunst om aan te dringen zonder te zeuren. Steeds de voordelen noemen. Vertellen hoe soepel alles draait. Wijzen op aardigheidjes van het systeem. Mijn interesse groeide, maar ik zag op tegen de installatie.

Gisteren had Remco mij uitgenodigd. Terwijl hij de laptop van een vriendin ontdeed van Vista en weer voorzag van XP, liet hij me ondertussen zien hoe eenvoudig de installatie van Ubuntu is. Een besturingssysteem installeren in 20 minuten, dat is bijzonder. Je hoeft Windows er niet eens voor te verwijderen. Je kunt het er gewoon ‘naast draaien’.

De interface, de functionaliteit, de snelheid en de veiligheid van dit systeem spraken me ook erg aan. Ubuntu kent geen virussen. Ubuntu heeft een ingebouwde firewall die ongewensten echt buitenhoudt.

Van Es, kortom, heeft mij overtuigd. Na het weekend ga ik Ubuntu ook installeren. In de loop van de komende weken kom ik er ongetwijfeld nog op terug…

Trouwens: Ubuntu, uitgesproken als oe-BOEN-toe, is een ideologie uit het Afrika van beneden de Sahara, die draait om toewijding en relaties tussen mensen onderling. Het woord komt voor in de Bantoetalen en wordt gezien als een traditioneel Afrikaans concept.

Er zijn vele vertalingen van ‘ubuntu’ mogelijk, waaronder:

 • “Één-zijn”
 • “Menselijkheid jegens anderen”
 • “Ik ben omdat wij zijn”
 • “Menselijk worden door anderen”

Bron: Wikipedia.

@

13 Reacties

 1. Remco schreef:

  Môgge!

  Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Nog een paar aanvullingen:
  Voor hulp klop je aan bij het forum, of de steunpunten.
  Maar voor installatie eerst deze lezen: Volledige Howto.
  Mooi plaatje trouwens en een prettig weekend.

 2. Moguh!

  Bedankt voor de extra links. Er is veel info over te vinden in ieder geval, dat is altijd al makkelijk.

  Plaatje vonnik prachtig 🙂

  Jij ook een fijne afronding van je vakantie!

 3. w.hellinga schreef:

  En zo vieren we nze feestjes, welkom.

  http://www.3dochters.nl

  Groet

 4. Haha,

  Dat is grappig!

  Nu heb ik zeker het gevoel dat ik een nieuwe wereld ga betreden. Onze Linux-man hier in de bibliotheek ging ook meteen glimmen toen hij me erover hoorde.

  Bedankt voor de link!

 5. Marco schreef:

  Ik heb het idee dat Bill Gates de laatste tijd steeds onrustiger slaapt.

  Van Es? Als in Tedje van Es?

  http://tinyurl.com/2ksks7

 6. Catharina schreef:

  Het woord “Ubuntu” schijnt niet goed te kunnen worden vertaald naar het Engels.

  Maar volgens Valentijn Sessink, een van de sprekers op de release party is er wel een goed Nederlands woord voor, namelijk “gezellig”:)

 7. @ Marco:

  Het is een verbastering van zijn achternaam maar de link naar Tedje is goed te maken inderdaad.

  Meneer de voorzittah! Ik moet nog altijd lachen als ik aan de simplistiese singel ‘Gouden Doden’ denk, met de tegenpartij in de glansrol 🙂

  @ Catharina:

  Ik heb ook wel eens gehoord dat het woord gezellig heel slecht vertaald kan worden in andere talen dan het Nederlands.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gezelligheid

  Een gezellie Hollands woord ^^

 8. Boesje schreef:

  “Houtertochmeeop” en rep je lijf naar een weekendje London Calling !!! En laat de afwas lekker doen. Waarom schaf je niet eens een afwasmachine aan? Anders krijg je maar van die afwashandjes.

 9. Roel schreef:

  leuk om deze week te lezen dat na Marco Raaphorst ook jij over Ubuntu begint.

  Ik gebruik het al 2 jaar, en ik heb al die tijd geen reden gezien om weer terug te gaan naar Windows (zie ook mijn post over de laatste Ubuntu-update). Ik hoop dat jij dezelfde ervaring zult hebben. 🙂

  Als laatste: vergeet naast het Nederlandse Ubuntu-forum ook niet de zeer uitgebreide Engelstalige versie ubuntuforums.org , de user documentation en bijvoorbeeld ook de officiële screencasts.

  En wat je in ieder geval moet doen nadat je de installatie voltooid hebt is het volgende:

  a) Go to ‘Applications’ → ‘Add/Remove’…
  b) Set ‘Show’: to ‘All available applications’
  c) Search for ‘ubuntu-restricted-extras’ and install it.

  De bovenstaande actie installeert alle codecs voor het afspelen van mp3’s, dvd’s, etc. Ubuntu mag die niet verspreiden met de standaard-instrallatie, omdat het codecs betreft waar beperkende intellectuele eigendomsrechten op rusten.

  Veel plezier met Ubuntu!

 10. Jan Tweepuntnul schreef:

  Gevoelsmatig heb ik zoiets van Yes! Doen! Ubuntu! Alleen al die naam. M’n verstand zegt niet doen! Dat wordt weer eindeloos pielen en zoeken naar ontbrekende drivers. Alles doet het hier perfect zelfs de laptop met Vista van m’n dochter draait als een zonnetje. Kortom, ik houd jullie in de gaten. Wie weet ga ik later nog eens overstag.

 11. Remco schreef:

  @ Jan, ontbrekende drivers? Alle drivers zitten er al voor je ingebakken, met uitzondering van de allernieuwste net uitgekomen hardware van fabrikanten die alleen windows drivers leveren. Maar voor een recente normale gebruikers pc heb ik nog nooit een driver hoeven te zoeken, dit in tegenstelling tot de verse windowsinstallatie die ik onlang op mijn nieuwe pc heb uitgevoerd, drivers installeren voor geluidskaart, videokaart. Tip: downloaddownload Ubuntu, branden op lage snelheid als .iso (niet eerst uitpakken) en start daar je pc eens mee op. Je gebruikt dan de “live cd” zonder dat je daadwerkelijk een installatie doet. Niet zo snel als van harde schijf maar wel goed voor een kennismaking en om te zien of je hardware “out of the box”werkt. Ik verwacht geen problemen iig. Groet! Remco

 12. geert schreef:

  Maar aan je mailtje te zien ben je nog niet over op ubuntu! 😮

 13. Erg eigenlijk he…maar goed…mijn sympathie is ook al wat waard toch 😀

Reageer