clear

zoeken

search

De 400 tikkende tijdbommen bij Google

28 mei 2007

Niets zo frusterend als briljante ideeën die niet (kunnen worden) uitgevoerd. Ideeën waarvan je weet dat iedereen er beter van wordt, dat ze aan zullen slaan bij een groot publiek, dat ze veel navolging zullen vinden.

En niets zo fascinerend als de Google-methode voor wat betreft innovatie binnen het Googleplex. 20 procent van de werktijd bij Google mag worden benut om te werken aan nieuwe projecten en ideeën. Daar hebben wij intern ook wel eens over gesproken. Het lijkt de ideale basis voor innovativiteit te zijn. Bij Google levert deze methode maar liefst 4000 van die ideeën of technologiën per jaar op. Maar dan komt het: daarvan wordt maar 10 procent daadwerkelijk gebruikt door Google. De vraag die dan rijst is: wat gebeurt er dan met al die andere ideeën en wat doet het niet benutten ervan met de medewerkers die het bedachten?

Feit is in ieder geval dat de ideeën automatisch eigendom worden van Google.

Je krijgt een beetje pijn in je hoofd van deze gedachte, gebaseerd op dit verhaal.

Of betekent dit nu dat mensen altijd zullen streven naar ideeën die ver uitstijgen boven het gemiddelde?

@

2 Reacties

  1. Robert schreef:

    Herkenbaar : )

    Laatst stond er een artikeltje over in NRC.Next. Een aantal grote ondernemingen (zoals KPN) bieden tegenwoordig aan hun personeel de mogelijkheid tot een zogenaamd “intrapeneurschap”.

    Je blijft in dienst bij de baas, maar de baas stelt wel tijd en budget beschikbaar om je ideeën uit te voeren. De winst is dan voor het bedrijf, máár, je deelt wel mee in de winst (bv. een bonus).

    Het voorbeeld in het artikel was van een man die een systeem had bedacht waarmee KPN miljoenen kon besparen. Zijn managers verwezen het idee naar de prullenbak, maar hij bleef ervoor vechten. Hij is tot aan de Raad van het Bestuur gegaan waar hij wel gehoor kreeg.

    KPN bespaart nu inderdaad miljoenen en hij kreeg een “uitvindersbonus” van € 10.000,-. Dat bedrag is natuurlijk peanuts vergeleken met het bedrag wat KPN nu bespaart, maar zijn arbeidsvreugde is wel enorm toegenomen, hij blijft gewoon in dienst en ook andere ideeën mag hij nu gewoon uitvoeren.

    Greetz

  2. En dat is dan de strijd van een enkele man. Hoeveel van zulke mensen zouden er rondlopen bij organisaties van die omvang?

    Maar wel mooi om te lezen dat zijn volharding resultaat heeft opgeleverd…

Reageer