clear

zoeken

search

Navigatiedilemma: links wel of niet laten openen in een nieuw venster?

31 januari 2007


Soms weet je niet waar je goed aan doet. Met de overgang naar de nieuwe versie van Blogger zijn er een aantal instellingen voor zbdigitaal verloren gegaan, die ik stap voor stap probeer te herstellen of te verbeteren.
Een van die veranderingen is de actie die wordt ondernomen als iemand op een link klikt op dit blog. Tot voor kort was het zo dat alle links werden geopend in een nieuw venster of tabblad. Daar had ik doelbewust een klein stukje code voor aangebracht. Persoonlijk vind ik het namelijk vervelend om steeds naar nieuwe pagina’s verwezen te worden als ik midden in een verhaal zit. Dat dwingt me namelijk om steeds terug te navigeren met de knoppen van de browser (‘terug’ en ‘vooruit’).

Nu werkt die oude code niet langer in Blogger en ik moest dus op zoek naar een nieuwe code. Een code die werkt voor alle links tegelijk. De code die je aan links afzonderlijk kunt meegeven ken ik wel maar ik ben te lui om ermee te werken: dat kost me simpelweg te veel tijd.
Nu heb ik nog steeds geen code gevonden die wordt geaccepteerd door de nieuwe versie van Blogger. Op weblogs als Beta Blogger for Dummies, Witfits en Problogger worden wel suggesties gedaan, maar daar krijg ik foutmeldingen op. Dat geldt ook voor de tips van Blogger zelf.

Maar inmiddels twijfel ik of ik nog wel verder moet zoeken naar die code. De meningen over de wijze waarop links reageren zijn zeer verdeeld. Sommige mensen lieten mij al weten de voorkeur te geven aan de oude situatie terwijl anderen juist vinden dat je de keuze bij de gebruiker moet laten. (Gaan zij er dan niet ten onrechte vanuit dat gebruikers bedreven genoeg zijn om alle links te openen met de rechtermuisknop?)
Lees bijvoorbeeld eens het artikel How evil is the target attribute? De auteur komt met goede argumenten om het niet te doen…en toch ben ik geneigd om vooral te kijken naar mijn eigen navigatievoorkeuren. Dat is natuurlijk een verkeerde insteek.
En ik moet sowieso niet zeuren want als Firefox-gebruiker kan ik toch alles naar mijn hand zetten. Ik heb al een scriptje lopen dat van alle verstopte adressen aanklikbare links maakt en desgewenst kan ik er ook eentje installeren die links -op willekeurig welke pagina- opent in een nieuw venster. Maar ja…dat is iets voor liefhebbers he, en waarschijnlijk niet voor het gros der bezoekers.

Maar wat vinden jullie dan? Reageer! Ik vind het een duivels dilemma. Het voordeel van de huidige situatie is wel dat het me een hoop zoeken en vloeken bespaart!

Da’s ook meteen een mooi koosnaampje voor ‘Zoek en Boek’, als dat niet naar behoren werkt: ‘zoek en vloek’ ๐Ÿ™‚

Maar serieus: graag jullie meningen over de navigatie. Ik wilde eigenlijk een kek polletje in deze post integreren maar dat bracht ook weer allerlei visuele ellende met zich mee. Dan maar zo.
Alvast bedankt voor je mening. Die doet ertoe!

@

9 Reacties

 1. moqub schreef:

  Hoi Edwin,

  een absoluut pluspunt vind ik dat de site veel sneller laadt. Voorheen ging ik altijd even thee zetten als ik jouw pagina opende ๐Ÿ™‚ Dus ik zou zeggen niet al te veel toeters en bellen en mensen lekker zelf laten bepalen of zij een target=”_blank” wensen.

  Succes, Moqub

 2. Magnek schreef:

  GRaag in een nieuwe pagina of bij voorkeur in een nieuwe tab.

 3. Daan schreef:

  Mijn voorkeur gaat uit naar ‘links openen in een nieuw venster’ maar ik lig er niet wakker van als je het niet voor elkaar krijgt. Dat zou jij ook niet moeten doen ๐Ÿ™‚

  Cheers,
  Daan

 4. Henk schreef:

  Ik sluit me aan bij Magnek en Daan. Hรจ, dat rijmt!

 5. Anoniem schreef:

  Ik vind het niet erg om met mijn rechtermuisknop op je links te klikken hoor.
  (-;

 6. Anoniem schreef:

  Als je een nieuw scherm opent moet je dat als gebruiker maar net in de gaten hebben. De backknop van de browser doet het dan niet meer en dat kan een irritante en verwarrende ontdekking zijn.

 7. Dappere Bas schreef:

  links buiten je eigen website openen in een nieuw scherm. Maar in deze tijd van Firefox en IE7 openen in een nieuwe tab.
  Ik klik soms op een flink aantal links in een verhaal om daarna pas te gaan kijken wat er te vinden is op die links.
  Dan werkt een backbutton erg lastig

 8. BiebmiepLeen schreef:

  Grappig! Door de veranderingen in mijn weblog kwam ik op hetzelfde probleem uit. Even een zoekopdrachtje gedaan en een aantal artikels gevonden over “usability: links in een nieuw venster?”
  –> http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3209
  –> http://blog.volume12.net/1875.ht
  –> http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Archief_-_De_kroeg_2004_-_mei_nr._7#Externe_links
  Maak je geen illusie, ook zij hebben geen eenduidig antwoord. Dus heb ik maar de beslissing genomen en me laten leiden door mijn eigen voorkeur. Alle interne links openen in hetzelfde venster en alle externe links openen in een nieuw venster. En zo is het me ook geleerd in mijn opleiding ๐Ÿ˜‰ Ik ben niet voor niets razend enthousiast dat Google nu ook de mogelijkheid geeft dat als je op een resultaat klikt de site automatisch in een nieuw venster opent!

 9. Ja, half/half is ook nog een mogelijkheid. Iedereen bedankt voor het reageren in ieder geval. Ik ga er nog eens over denken.
  En zal van het weekend eens een beetje gaan zoeken naar de code van een elegante oplossing…

Reageer