clear

zoeken

search

Hebben nieuwe softwarereleases een verlammend effect op innovatie?

05 december 2006


Geveld door een griepje kan ik het niet laten om tussendoor de vele mailboxen te checken en Netvibes te openen. Eigenlijk zou ik het geheel een paar dagen ongemoeid moeten laten maar mezelf beperken tot liggen en boeken lezen lukt me niet. De pc lijkt wel een magneet soms. Misschien nog eens een Jellinekje, in plaats van vitamientjes.

Ik las gisteren een aardige bijdrage op het blog van Library Thing: Is your OPAC fun? LT’s oprichter Tim gaat hier in op de vraag waarom bibliotheken zouden moeten inzetten op catalogi die meer doen dan louter collecties ontsluiten, namelijk de gebruikers ook plezier bieden. Tim doet daarbij 14 suggesties om zo’n plezierige zoekomgeving te realiseren.

Why not be fun, vraagt de schrijver zich af en gelijk heeft ‘ie. Vindbaarheid is essentieel in een bibliotheek maar dat kan ook best op een andere manier. Het is niet voor niets dat bijscholing in het gebruik van de catalogus al jaren noodzakelijk is, voor zowel medewerkers als klanten. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Veel catalogi zijn eenvoudigweg te complex om gebruikersplezier daadwerkelijk een kans te geven en je wordt dan inderdaad al blij van extraatjes als leensuggesties en reserveringsmogelijkheden.

Ik merk overigens wel dat steeds meer collega’s gaan beseffen dat de ‘funfactor’ belangrijker wordt en dat de gebruiker van nu meer wenst dan droge titelbeschrijvingen. Die gebruiker wil op zijn wenken bediend worden. Die wil zelf bedienen. En die wenst de eenvoud in zoeken waar Google zo groot mee is geworden. Het is mooi dat daar inmiddels veel over wordt nagedacht binnen de bibliotheekwereld.

Wat minder mooi is, is het feit dat veel initiatieven om aan de wensen van de moderne gebruiker tegemoet te komen, in de kiem worden gesmoord door de beperkingen van de software die wordt gebruikt. Het is niet dat de software er niet toe in staat is, het heeft te maken met de complexiteit van de implementatie ervan.
Wij werken alweer een paar jaar met Vubis Smart bijvoorbeeld en toegegeven: die software heeft al veel problemen achter de schermen opgelost, zoals het eenduidig ontsluiten van alle collecties van Zeeuwse Bibliotheken in dezelfde catalogus, het goed op elkaar laten aansluiten van verschillende elementen, zoals de uitleen- en administratiemodule, en meer van die dingen.

Maar daar heeft de gebruiker geen weet van. Die staat niet stil bij al die noeste arbeid. Ondertussen is het intern een grap geworden om op vragen over nieuwe features en mogelijkheden in de software (zoals RSS), te antwoorden dat ‘dat in de nieuwe release zit’. Het is bijna verworden tot mantra. De huidige release bevatte ook veel nieuwe mogelijkheden maar het is er gewoon nauwelijks van gekomen om die te benutten omdat er eerst allerlei lastige problemen moesten worden opgelost.
Dus wachten wij allen hoopvol op de volgende release, die inmiddels alweer is uitgesteld omdat men opnieuw wordt geconfronteerd met de complexiteit van ons netwerk.

Dat is allemaal heel begrijpelijk maar ik ben toch een beetje huiverig voor eenzelfde scenario als tijdens de vorige nieuwe release, waarin de ruimte voor innovatie beperkt blijft.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor het Content Management Systeem van de website. Ook daar hopen we op de extra mogelijkheden die een nieuwe release van die software zal bieden. Het oude systeem is verouderd. Maar zien is geloven. Je wordt toch wat sceptischer, na verloop van tijd. Zeker als je een beetje bijhoudt wat er wereldwijd zoal gebeurt.

Why not be fun? Onder meer door bovenstaande voorbeelden. Maar er wordt aan gewerkt. Dat hopen we in ieder geval.

@

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Met innovatie win je meloenen!

    //tinyurl.com/ygknbh

  2. Anoniem schreef:

    Edwin

    Hoe ist ie??? Ik riep hier net tegen de collega’s dat het zo verdacht stil was op je blog maar bijna op hetzelfde moment rolde er weer informatie uit je onuitputtelijke koker!!! Hoe is het met jouw release, gaat het weer al een beetje????

    Beterschap in elk geval en sterkte met die magneet !!!

    gr
    kees

  3. Danniëlle schreef:

    De Library Thing link heb ik eveneens gepubliceerd op de mediatheek weblog van Fontys. En hup, meteen komen er goede ideeën voor een gepimpte catalogus 🙂 //tinyurl.com/v6hao

    Take care,
    Daan

  4. @ Kees:

    Niet wat je noemt ijzersterk. De software in revisie liekt ut weh un bitje 🙂 Maar gauw weer Edje 2.0 hoop ik.

    @ Daan: slinger maar aan die discussie: altijd goed!

    @

  5. Anoniem schreef:

    Volgens mij zit er ook een enorme kloof tussen ontwikkelaars en klanten/infomatiespecialisten.

    Volgens mij zijn het 2 aparte diersoorten die elkaar wel nooit zullen begrijpen.

    Beterschap!

Reageer