clear

zoeken

search

Doodse stilte

12 juni 2006


Ik heb al twee jaar het gevoel dat het steeds minder druk wordt in de bibliotheek maar ik kan dat niet bewijzen met cijfers. Je merkt het vooral aan het aantal vragen dat wordt gesteld, het aantal mensen dat je ziet zitten en lopen in het gebouw, enz. Het valt me op dat veel mensen hier niet graag over praten. Toen ik het laatst weer eens aankaartte tijdens een overleg kreeg ik erg weinig bijval. Je gaat gewoon aan jezelf twijfelen.
Nu is het wel zo dat ik nog maar een jaar of zes in de bibliotheek werk en mezelf vooral baseer op baliediensten in de avonduren, maar het is gewoon rustig en het lijkt alleen maar rustiger te worden.

Wat dat betreft kan ik mezelf goed vinden in een artikel in de Maine Today, met de titel ‘The Google Generation‘.

In dit artikel komen verschillende bibliotheekmedewerkers aan het woord, die ook hun verontrusting uitspreken. Zij praten over onaangeraakte naslagwerken, verdwenen studenten en veranderend gedrag van bibliotheekbezoekers.
Ik ben bijna blij om het te lezen. Het neemt de twijfel meteen weer weg. Het moge dan geen blijde boodschap zijn, uit het artikel spreekt ook hoop. Lees en oordeel zelf.

Doet me toch weer denken aan die laatste stelling van ‘the user is not broken‘: your ignorance will not protect you. (zie ook post van 5 juni).

Het artikel in Maine Today stelt:

It’s a topic some librarians are reluctant to talk about for fear taxpayers will cut their budgets if word gets out that some of their traditional functions are being usurped. They blame the trend on the rise of online databases and search engines such as Google, a shift away from a print to a visual culture, and even on state and national learning standards that leave little time for school research projects requiring multiple sources of information. Whatever the cause, said some librarians, libraries must learn to adapt.

Zo is dat!

@

6 Reacties

 1. Anoniem schreef:

  Het is niet helemaal te vergelijken (hogeschoolbibliotheek) maar ik heb helaas dezelfde ervaringen. In Roermond (kleine pabo) bv was het 2 jaar geleden altijd megadruk in de avonduren, er stond zelfs wel eens een file aan mijn balie. Dat komt naar mijn weten nu (helaas) niet meer voor.
  Nu ik sinds een aantal maanden in Sittard avonddienst heb merk ik daar hetzelfde. Overdag is het daar wel druk maar ik krijg aan de balie steeds meer AV en ICT gerichte vragen ipv vragen op het gebied van informatiebemiddeling.
  Zie ook http://blogparty.web-log.nl/blogparty/2006/04/avonddienst_dru.html

  En wat betreft mijn ‘eigen’ Openbare Bibliotheek, klein en altijd te maken met bezuinigingen en derhalve maar 2 avonden open tot 19.30 u. En als ik er dan weleens in de avonduren kom moet ik helaas hetzelfde als jij concluderen, rustig, zeer rustig 🙁

  Hm, ik zou er bijna niet van kunnen slapen, zo’n triest verhaal 😉

  D.

 2. Ik zou wel eens willen lezen over bibliotheken/mediatheken waar het omgekeerde het geval is.

  Iemand een tip?

  E

 3. Henk schreef:

  Bij mijn baliediensten op woensdag-en vrijdagmiddag is het wisselend. Op woensdagmiddag zijn er de ene keer veel kinderen, de andere keer niet. Soms zie ik geen kip bij mijn balie, maar staat er een lange rij bij het uitleenbureau.

  De meeste klanten die ik aan de balie krijg komen zelden voor een informatief boek maar vooral voor romans, kinderboeken, bladmuziek, cd’s en dvd’s.

  Verder veel vragen van klanten die echt niet uit de voeten kunnen met onze publiekscatalogus (in mijn ogen een mensonvriendelijk systeem). Daarbij ook veel jongeren. Blijkbaar kan de klik- en zappgeneratie omgaan met deze catalogus.

 4. Op de begane grond is het gelukkig nog iets beter dan op de eerste verdieping…maar op de woensdagavond is het ook daar vaak heeeeeeeel rustig.

  E

 5. Anoniem schreef:

  Overigens is het in de avonduren bij ‘mijn’ OB wel altijd heel druk bij de internetpc’s (bevolkt door vnl. jeugd). Blijkbaar zijn er toch nog kids die thuis geen internet toegang hebben. En dan is het daar nog niet eens gratis!

  D.

 6. Ach ja internet.
  Bij ons tot 15.00 uur gratis en dat werkt prima. Als kinderen vrij zijn komen ze inderdaad met velen. Laatst informeerde ik eens bij zo’n clubje: die kwamen niet omdat ze thuis geen pc hadden (ze bleken zelfs state of the art spullen te hebben) maar omdat ze alleen in de bibliotheek in groepsverband kunnen spelen, surfen etc.
  Het sociale aspect speelt nog steeds een belangrijke rol, ook in de digitale wereld. En aangezien wij als slogan hebben ‘ondernemen in kennis cultuur en ontmoeting, lijkt me dat nog helemaal niet zo verkeerd 🙂

  E

Reageer