clear

zoeken

search

Eindelijk een uitnodiging voor Google Analytics!

19 mei 2006


Eind vorig jaar lanceerde Google al de dienst Google Analytics maar de belangstelling voor dit programma was zo overweldigend dat men bij Google vrijwel meteen overstapte naar beschikbaarstelling op basis van een uitnodiging.
Ik meldde mezelf al in december 2005 aan omdat ik toen nog steeds zocht naar de ideale statistiekenmeter voor dit weblog. Het is immers toch wel nuttig om te weten hoeveel bezoekers je dagelijks hebt en waar de interesse ligt van die bezoekers. Dat is denk ik een wens die me is aangeleerd in de bibliotheek, waar het credo ‘meten is weten’ altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld. We meten bijna alles.

Google Analytics ziet er erg mooi uit en heeft erg veel mogelijkheden. Daar moet ik mezelf nog eens goed in gaan verdiepen. Wouter heeft er eerder ook al diverse posts aan gewijd. Google heeft dit statistiekenpakket gekocht van het bedrijf Urchin, dat voor dit pakket maar liefst 1500 dollar per jaar vroeg, voordat Google het overnam.

Ik heb weer wat om mee te spelen in ieder geval en met een beetje mazzel kan ik op termijn sitemeter, statcounter en performancing.com eruit mikken. Het was natuurlijk al belachelijk dat ik met drie verschillende programma’s werk maar dat deed ik omdat de statistieken per programma toch verschillende inzichten boden en, nog belangrijker, omdat de statistieken per programma variëren. Ik ben er nog niet uit welke nu het betrouwbaarst is. Maar perfect zijn die andere programma’s allerminst. Ik hoop dus maar dat Analytics alle andere programma’s overbodig zal maken.

@

9 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Bij web-log zit onestat maar ik betwijfel of die betrouwbaar is want hij (of zij?) geeft totaal andere statistieken dan web-log zelf. Ik ben daarom zeer benieuwd naar je bevindingen met Google analytics. Wordt vervolgd neem ik aan?

  2. Over een tijdje zal ik er terugkomen!

    Bij wouter vind je in ieder geval al 5 posts met zijn bevindingen. Niet echt een vergelijkend onderzoek maar het geeft wel al een beetje een indruk.

    Groetjes

    Edwin

  3. Wow!ter schreef:

    @Edwin, als ik je een tip mag geven, gebruik dan daarnaast ook Feedburner om je feed in de gaten te houden. Naast Bloglines zijn er heel wat andere readers, waar jouw posts in zijn geheel gelezen worden, zonder dat ze je blog bezoeken, zonder dat jij het direct ziet. Feedburner helpt een beetje om dat in de peiling te houden.
    @Daniëlle, een vergelijkend onderzoekje? Ik zal er eens aan denken.

  4. Anoniem schreef:

    @Wow!ter: Ja graag (als je tijd hebt) 🙂

    Grtz, D.

  5. Anoniem schreef:

    Feedburner vond ik altijd een beetje onduidelijk maar ik heb het weer eens geprobeerd en zal kijken of ik er deze keer wel uitkom. Zal wel een kwestie zijn van mezelf er beter in verdiepen maar soms ben je gewoon te lui he 🙂

    Edwin

  6. @Edwin,

    Wat mij dan boeit: wat wil je eigenlijk weten en waarom? Wat wil je lezen in de cijfers, of wat juist niet??

  7. Anoniem schreef:

    Ik wil graag lezen wie de bezoekers zijn, of ze wel eens terugkomen en zo ja; hoe vaak. Ik wil weten wat ze eten en drinken en of ze het een beetje naar hun zin hebben op hun werk.
    Nee hoor zonder gekkigheid:

    Ik vind het erg leuk om te zien hoe mensen bij je terecht komen. Het is vooral interessant om te zien hoe mensen via zoeken in zoekmachines etc bij zbdigitaal terecht komen. Maar ook het klikgedrag van mensen die regelmatig terugkomen is best boeiend. Je leert er toch een beetje van welke onderwerpen wel en welke niet tot de verbeelding spreken.

    Maar eigenlijk is het gewoon Oud-Zeeuwsche nieuwsgierigheid. Beetje loeren van achter die vitrages naar het volk dat je kot voorbij struint 🙂

    Edwin

  8. Danniëlle schreef:

    @Edwin (en Margreet): Bij mij is het ook nieuwsgierigheid en ik vind het leuk om te zien uit welke landen de hits komen (he? wat doen die kiwi’s op mijn site). En natuurlijk is het ook gewoon leuk om te zien dat je bezoekers aantallen stijgen, daar zijn we toch allemaal gevoelig voor? 🙂

    D.

  9. Margreet: grappig is deze link in dit kader. Een heel congres over wat je allemaal kunt meten met je blog.
    Beetje bizar in deze context 🙂

    Edwin

    //www.marketingfacts.nl/berichten/20060521_blogometrics/

Reageer